Palatijn Rome

Zeg het voort
Share

Het Palatijn is de centraalste van de beroemdee zeven heuvelen waar Rome op gebouwd is. Tegenwoordig wordt hiermee echter meestal dat gedeelte van de heuvel bedoeld waarop de keizerlijke paleizen gebouwd waren en dat samen met het Forum Romanum en het Colosseum één groot archeologisch geheel vormt.

Weetjes Palatijn

Openingstijden, Toegangsprijs en Adres Palatijn

Het adres van het Palatino is Via Gregorio 30 – Rome. De openingstijden en toegangsprijs van het Palatijn zijn die van het Colosseum. Let op: Het kaartje voor het Forum Romanum, het Colosseum en het Palatijn is een 3-in-1 en aangezien de rijen hier korter zijn is het beter met het Palatijn te beginnen of in ieder geval hier het toegangsbewijs te kopen.

Geschiedenis Palatijn

Palatijn Rome

Vanaf dit uitkijkpunt op het Palatijn heeft men een uitzicht over het Colosseum en het Forum Romanum.

Het Palatijn wordt gezien als de bakermat van Rome, waar onder leiding van Romulus de eerste hutten gebouwd werden. Door de eeuwen heen werden hier steeds meer keizerlijke paleizen gebouwd en o.a. Nero, Caligula (die hier ook, door zijn eigen bodyguards, vermoord is) en andere lieve jongetjes hadden er hun residenties.

Doordat het de centraalste was was het Palatijn was sowieso de belangrijkste van de zeven heuvelen. De nabijheid van de rivier, met de Porto Tiberino haven en de veemarkt bij het Foro Boario, was hierbij een extra aspekt.

Romulus en Remus, de legendarische stichters van de stad, werden in een grot op deze heuvel door de beroemde wolvin gezoogd. Een van de hutten op die te zien zijn zou de woning van Romulus geweest zijn.

Op 21 April, de feestdag van de Palilia, zou de stad gesticht zijn.

Een tweede belangrijke feestdag was de Lupercalia. Op deze dag liepen de priesters/wolven gekleed in schapenhuiden op de heuvel rond. Iedereen die ze tegen kwamen (maar vooral vrouwen) kregen er met een zweep van langs. Dit was deels bedoeld als purificatie en deels om de vruchbaarheid te bevorderen.

Bezienswaardigheden Palatijn

Het Casa Romuli is het huis waarin Romulus opgroeide.

De Arcate Severiane zijn de bogen die te zien zijn vanaf het Circus Maximus en die eigenlijk bedoeld waren als ondersteuning van de paleizen die zich op de heuvel zelf bevonden.

Volledige lijst bezienswaardigheden Palatijn

One thought on “Palatijn Rome

  1. Palatijn
    De opgang naar de Palatijn
    In de Oudheid werd een andere straat naar boven genomen. Huizen aan deze straat of op de Palatijn kostten een fortuin of zoals Cicero het zei ‘een paar centen.’

    ‘De straat waarlangs men de Palatijn beklom en beklimt, wordt door archeologen Clivus Palatinus genoemd, ‘ Palatijnse helling’. Cicero kocht in deze straat een huis waarvoor hij niet minder dan 3500 000 sestertiën betaalde, evenveel als 2400 handwerkslieden in een jaar verdienden. ‘Bijna de hele stad,’ zie hij, ‘ kan mijn huis zien liggen. Het kost een paar centen, maar dan heb je ook wat.’

    Geciteerd uit: Jona Lendering, ‘Stad in marmer Gids voor het antieke Rome aan de hand van tijdgenoten’, Athenaeum- Polak&Van Gennep, Amsterdam 2002 blz. 210.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *