Wijk Esquilino Rome (rione XV)

Zeg het voort
Share

Esquilino (“Esquilijn” in het Nederlands) is de 15e rione van Rome. De wijk is één van de oudste van de stad, maar wordt desondanks over het algemeen niet tot het historische centrum gerekend. Het is wel één van de cultureel meest diverse wijken van de stad. De grootste attracties van de wijk zijn de Santa Maria Maggiore Basiliek en het Piazza Vittorio Emanuele II.

Weetjes Wijk Esquilino Rome (rione XV)

Ligging

De reden dat Esquilino niet bij het historische centrum hoort is dat het buiten de Serviaanse muren ligt. Dit was de eerste defensieve stadsmuur van Rome. Esquilino (esquiliae is een oorspronkelijk Latijns woord, dat min of meer “voorsteden” betekent) ligt wel binnen de later gebouwde Aureliaanse Muren.

Esquilino wordt aan de noordkant begrensd door de Via Marsala (wat betekent dat het centrale station Termini in deze wijk ligt), aan de oostkant door de Via Cavour en de wijk Monti en aan de zuidwestelijke zijde door de wijken Prenestino-Labicano en Tiburtino.

Geschiedenis

Trofei di Mario - wijk Esquilino Rome

De Trofei di Mario was de pronkfontein van het Aqua Julia Aquaduct. Aan de achterkant van het monument staat de mysterieuze Porta Magica.

Bij de indeling van Rome door Keizer Augustus was Esquilino de 5e rione. In die tijd maakte het huidige Monti nog deel uit van de rione.

De rione Esquilino bestaat uit 3 heuvels, de Cispius, de Oppius en de Fagutalis. Het was één van de eerste bewoonde delen van Rome, hoewel de bevolkingsdichtheid toen nog niet erg groot was.

Voordat er mensen kwamen wonen werd een gedeelte van de wijk gebruikt als vuilstortplaats en als begraafplaats voor slaven en arme Romeinen. Toen Augustus tot Keizer gekroond werd liet hij  10 meter aarde bovenop deze vieze en ongezonde grond storten.

Mecenate (Maecenas) liet er vervolgens een villa aanleggen, waar helaas slechts weinig van overgebleven is. De tuinen werden vernietigd toen Rome zich uitbreidde en er meer huisvesting nodig was. In 1874 werd het auditorium van Mecenate ontdekt.

Ook na Augustus‘ tijd was Esquilino waar rijkere Romeinen villa’s aan lieten leggen. Op het Piazza Vittorio Emanuele II zijn nog ruïnes van één van deze villa’s te zien, in de vorm van de Trofei di Mario en de Porta Alchemica.

In later jaren werden er een aantal kerken gebouwd bij de Basiliek van Santa Maria Maggiore, die oorspronkelijk bij de rione Monti hoorde, maar bij de herindeling van 1921 bij de wijk Esquilino ingedeeld werd.

Samen met het centrale station Roma Termini is deze basiliek het belangrijkste gebouw in de wijk. Het is, dankzij haar positie op de top van de Colle Cispio, ook één van de zichtbaarste gebouwen.

Bezienswaardigheden

Behalve de al genoemde bezienswaardigheden zijn er nog een aantal interessante attrakties in de wijk Esquilino. Hoogtepunten zijn de kerken Santa Croce in Gerusalemme en Santa Prassede. Bij de Porta Maggiore komen een aantal van de antieke aquadukten samen, terwijl het Museo Nazionale d’Arte Orientale erg interessant is.

Het huidige Esquilino

Tegenwoordig is met name het stadsdeel tussen het Piazza Vittorio Emanuele en het centrale station een immigrantenwijk geworden met veel kleine winkeltjes die goedkope Chinese kleding en snuisterijen verkopen. De vlees- en groentenmarkt die elke dag behalve zondag in de Via Principe Amedeo (ter hoogte van het Piazza Vittorio) gehouden wordt is één van de leukste en kleurrijkste van de stad.

De straten die het dichtst bij Termini liggen zijn erg op het toerisme gericht, met veel goedkope restaurantjes, hostels en bed and breakfasts. Onze eigen Little Italy Hostel ligt ook in de wijk Esquilino, maar in het rustigere gedeelte tussen Piazza Vittorio Emanuele en het Colle Oppio park dat naar het Colosseum voert.

De belangrijkste straten van de wijk zijn de Via Cavour, die van Termini naar de wijk bij het Forum Romanum voert, en de Via Merulana, die voor een verbinding met de Sint Jan van Lateranen Basiliek zorgt.

Esquilino (rione XV) – Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *