Wijk Monti Rome (rione I)

Zeg het voort
Share

Monti is de eerste rione van Rome. De wijk wordt tegenwoordig, met name in de pittoreske buurt rond de Via Urbana, gekenmerkt door de vele eethuisjes en kroegen die tot een bruisend nachtleven uitnodigen. Twee van de belangrijkste basilieken van Rome staan in de wijk en er bevinden zich ook een aantal beroemde monumenten als de Domus Aurea en de Fori Imperiali.

Weetjes Rione Monti Rome

Santa Maria Maggiore Basiliek - Wijk Monti Rome

Santa Maria Maggiore Basiliek

De naam Monti betekent “bergen”, aangezien bij een vroegere indeling van Rome de wijk de heuvels Esquilino, Viminale, Quirinale en Celio bevatte. (De laatstgenoemde twee, Quirinale en Celio, horen tegenwoordig niet meer bij de wijk.)

Al in de Romeinse tijd was wat nu de wijk Monti is erg dichtbevolkt. In het noordelijke stonden vooral woningen van rijke Romeinen, die domus genoemd werden. (Het verschil tussen een domus en een villa is dat een domus binnen de toenmalige stadsmuren stond.) Het zuidelijke gedeelte werd gekenmerkt werd door de aanwezigheid van veel ongure kroegen en zogeheten lupanari (bordelen). Nog zuidelijker bevonden zich de Fori Imperiali.

Gedurende de Middeleeuwen werden veel van de Romeinse aquaducten beschadigd of verwoest en was er weinig drinkwater in Monti, wat er toe leidde dat veel gegoede Romeinen naar het Campo Marzio oftewel Marsveld verhuisden. (Het “Marsveld” van toen was overigens veel groter dan de tegenwoordige rione Campo Marzio).

Tot het einde van de 18e eeuw veranderde er weinig. Monti bleef een dunbevolkte wijk met vooral veel tuinen en wijngaarden. In de 30er jaren van de vorige eeuw, onder de fascisten, kreeg de wijk echter een compleet nieuw gezicht, vooral dankzij het opgraven van de Fori Imperiali en de aanleg van de majesteitelijke Via dei Fori Imperiali.

Niet de gehele wijk veranderde echter: Het gedeelte dat Suburra genoemd werd (ruwweg het gedeelte tussen de Via Cavour en de Via Nazionale) bleef onaangetast. Dit is nog steeds een van de meest pittoreske gedeelten van Rome, met smalle en gezellige steegjes, ambachtelijke winkels en een overdaad aan restaurantjes.

Bezienswaardigheden Wijk Monti

Uiteraard is de wijk Monti ook vol bezienswaardigheden, zoals het Foro di Traiano en de andere Fori Imperiali, straten als de Via Urbana en de Via Panisperna, tientallen pleinen, de Domus Aurea en de Mercati di Traiano, alsook het Palazzo delle Esposizioni en enkele minder belangrijke musea.

Er staan ongeveer 50 kerken en basilieken in de wijk Monti, waarvan de San Clemente, de San Pietro in Vincoli en uiteraard de twee patriarchale basilieken Sint Jan van Lateranen en Santa Maria Maggiore de belangrijkste zijn.

Alle Bezienswaardigheden wijk Monti

De wijk Monti in Rome

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *