San Stae Kerk Venetië

Zeg het voort
Share

De San Stae Kerk in de sestiere Santa Croce in Venetië is oorspronkelijk in de 12e eeuw gebouwd. De huidige aanblik van de kerk, die op een uiterst pittreske plek langs het Canal Grande staat, is te danken aan een 17e eeuwse verbouwing. De belangrijkste kunstwerken zijn in het presbiterium te zien.

San Stae Kerk Venetië

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres : Campo San Stae – Venetië (tel. +39 041 2750462). Openingstijden: Maandag t/m zaterdag van 10.00 tot 17.00 uur. Gesloten: Zondag, 1 Januari, Pasen, 15 Augustus, 25 December. Toegangsprijs: 3 Euro (korting 1,50 Euro). Chorus Pass is geldig. Openbaar vervoer: Lijn 1, N (fermata S. Stae).

Geschiedenis en beschrijving

San Stae Kerk Venetie

San Stae Kerk

De oudste verwijzingen naar de San Stae Kerk stammen uit 1127, maar de huidige aanblik is te wijten aan een verbouwing in de 17e eeuw. De architect Giovanni Grassi liet toen zelfs de oriëntatie dusdanig veranderen dat de kerk in een rechte hoek op de loop van het Canal Grande kwam te staan.

De Doge Alvise II Mocenigo, die zelf samen met zijn familie midden in de kerk begraven ligt, liet Domenico Rossi tussen 1709 en 1710 een nieuwe façade optrekken. Deze voorgevel wordt versierd met beeldhouwwerken  van de hand van Giuseppe Torretto, Antonio Tarsia, Pietro Baratta e Antonio Corradini.

Het interieur, dat dankzij de witte muren erg veel licht ontvangt, is beinvloed door Palladio. De drie schepen worden aan weerszijden geflankeerd door drie kapellen.

Kunstwerken

De drie altaars langs het rechterschip worden opgeluisterd door schilderijen vna achtereenvolgens Nicolò Bambini, Giuseppe Camerata en Antonio Balestra. Deze laatste was verantwoordelijk voor de kapel die eigendom was van de naast de kerk zetelende gilde der goudwbewerkers (tiraoro).

De Cappella Foscarini aan de linkerzijkant huisvestigt schilderijen van de hand van Giuseppe Torretto en Pietro Baratta. On de andere twee kapellen zijn werken te zien van de hand van Francesco Migliori (“De Maria-Hemelvaart”) en Jacopo Amigoni. De grootste trekpleisters bevinden zich echter in het presbiterium. De plafondschildering is van de hand van Bartolomeo Letterini en twee medestudenten aan de Scuola del Santissimo en verbeeldt de “Deugden” (1708). Giuseppe Angeli schilderde het “Offer van Melchisedech” en de “Val van het Manna”. De twaalf kleinere schilderijen onder en boven deze twee werken verbeelden de apostelen. Hoogtepunten zijn het “Martelaarschap van San Bartolemeo” (Tiepolo, 1722), “San Giacomo Maggiore” (Giambattista Piazzetta, 1717) en “De Bevrijding ven Sint Pieter” (Sebastiano Ricci, 1717-1724).

De “Kruisiging” in de sacristie in in de 17e eeuw door Maffeo Verona geschilderd. Giambattista Pittoni schilderde de “Keizer Beveelt het Offer aan de Afgoden te Brengen” (1722) en Bartolomeo Litterini was verantwoordelijk voor “Sant’Eustachio in de Gevangenis” (18e eeuw).

San Stae is de Venetiaanse naam voor Sant’Eustachio.

Campo San Stae – Venetië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *