Piazza Carlina Turijn

Zeg het voort
Share

Piazza Carlina is een plein in het centrum van Turijn. Het is in de 17e eeuw aangelegd en wordt gedomineerd door de Chiesa di Santa Croce. Het standbeeld midden op het plein verbeeldt de staatsman Cavour en is er kort na de éénwording van Italië geplaatst.

Weetjes Piazza Carlina Turijn


Geschiedenis

Het Piazza Carlina is aangelegd gedurende de heerschappij van Maria Giovanna Battista di Savoia-Nemours (1675-1684)

Vroegere Versie

Er was al een eerder projekt van Amedeo di Castellamonte. Dit was gemaakt in opdracht van Carlo Emanuele II, die ter eigen verheerlijking een groots plein had willen creëren met uniforme façades en op het midden ervan een standbeeld van zichzelf op de rug van een paard. Dit projekt ging uitindelijk niet door deels vanwege de dood van de goede man, maar vooral doordat de het moeilijk bleek de palazzi langs het achthoekige plein te verkopen.


Wijnmarkt

De tegenwoordige versie van wat Piazza Carlo Emanuele II had moeten worden is rechthoekig en werd in 1678 bestemd als wijnmarkt. Het werd ook verder naar het zuid-oosten aangelegd dan oorspronkelijk de bedoeling was.

Adres en Routebeschrijving Piazza Carlina

Het Piazza Carlina ligt op iets meer dan een kilometer lopen vanaf het station Porta Nuova. Loop het station uit en ga rechtdoor de Via Roma in. Sla rechtsaf aan het einde van het Piazza San Carlo (de Via Maria Vittoria in) en loop rechtdoor tot U bij het Piazza Carlina komt. Indien U liever het openbaar vervoer gebruikt kunt u met bus 68 in minder dan 10 minuten Uw bestemming bereiken.


Bezienswaardigheden Piazza Carlina

  • Aan de zuidkant van het plein staat de 18e eeuwse, door Javarra ontworpen, Santa Croce kerk.
  • Giovanni Duprè vervaardigde het standbeeld van Cavour dat in 1872 midden op het plein kwam te staan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *