Procuratie Venetië

Zeg het voort
Share

De Procuratie zijn de drie met elkaar verbonden gebouwen in Venetië die het Piazza San Marco omlijsten. Ze zijn verdeeld in de Procuratie Vecchie en de Procuratie Nuove. Een gedeelte van het complex wordt tegenwoordig gebruikt als zetel van het Correr Museum.

Weetjes Procuratie Venetië

Adres en Openbaar Vervoer

Het adres van de Procuratie is Piazza San Marco – Venetië. Vaporetto: 1, 41, 51, 82 (San Zaccaria of  Vallarasso haltes).

Geschiedenis Procuratie

Procuratie Venetië

Procuratie Nuove

De eerste gebouwen werden rond de 12e eeuw aan de noordkant van het Piazza San Marco gebouwd om er de kantoren en ook de residenties van de hoogwaardigheidsbekleders van de Venetiaanse Republiek, die ook wel La Serenissima genomd werd, onder te brengen.

Deze eerste gebouwen (de Procuratie Vecchie) werden in de 16e eeuw door brand beschadigd en o.l.v. Codussi opnieuw opgebouwd.

De Procuratie Nuove bevinden zich aan de zuidkant van het plein. Met de bouw ervan werd in 1586 begonnen door Vincenzo Scamozzi maar het was Loghena die in 1640 het werk zou voltooien.

De kerk die orspronkelijk tussen de twee gebouwen stond werd in 1810 met de grond gelijk gemaakt om vervangen te worden door de zogeheten Napoleontische vleugel van de Procuratie. Dit in neo-klassieke stijl gebouwde deel is ontworpen door Giuseppe Matia Soli.

Tegenwoordig zetelt het Correr Museum (voorheen gehuisvestigd in de Fondaco dei Turchi) in een deel van het gebouw.

Onder de arcades van de Procuratie bevinden zich historische café’s als het Caffè Quadri, het Caffè Florian en het Caffè Lavena.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *