Santa Maria della Salute Basiliek Venetië

Zeg het voort
Share

De Santa Maria della Salute Kerk is één van de bekendste kerken in Venetië, wat niet in het minst te wijten is aan de schitterende ligging aan de oever van het Canal Grande.

Weetjes Santa Maria della Salute Basiliek  Venetië

Adres, Toegangsprijs en Openingstijden

Het adres van de Basilica di Santa Maria della Salute is Punta della Dogana – 30121 Venetië (tel. +39 0412743928). Vaporetto: Salute. Openingstijden: April tot September: 9.00 tot 12.00 en 15.00 tot 18.30 uur. De rest van het jaar gaat de kerk ’s middags een uur eerder dicht. Toegang tot de sacristie kost 3 Euro. De rest van de basiliek is gratis.

Geschiedenis Santa Maria della Salute

De Santa Maria della Salute (“Santa Maria van de Gezondheid”) is in de 17e eeuw gebouwd, nadat een verschrikkelijke pestepidemie die een derde deel van de inwoners van de stad gedood had overwonnen was. De inwoners van Venetië zelf noemen de kerk eenvoudigweg La Salute.

In 1630 beloofde de Senaat een kerk ter ere van Maria te bouwen als ze ervoor zorgen dat de epidemie zou eindigen, wat ook gebeurde.

De kerk heeft een octagonale vorm. Ze rust op honderd duizend houten palen en is gemaakt van een steensoort uit Istria en een met marmerstof beklede baksteen die marmorino genoemd wordt.

Elk jaar op 21 November wordt een tijdelijke brug over het kanaal gebouwd om de processie ter ere van het “Festival van de Presentatie van de Maagd” (ook wel  het Festa della Salute) te kunnen houden. Deze optocht gaat van de San Marco naar de Santa Maria della Salute.

Verschillende architekten wilden de kerk ontwerpen, maar uiteindelijk werd Baldassare Longhena gekozen. Longhena, die pas 26 jaar oud was toen hij de opdracht kreeg, stierf helaas voordat hij de voltooiing van zijn meesterwerk in 1687 kon zien.

Bezienswaardigheden Santa Maria della Salute Basiliek

  • Het barokke hoofdaltaar is eveneens ontworpen door Longhena. De beeldengroep bij dit altaar toont “De Koningin van de Hel die de Pest Uitdrijft” (1670) en is gemaakt door de Vlaamse beeldhouwer Josse de Corte. De Pest wordt afgebeeld als een oude vrouw, die door een engel weggejaagd wordt.
  • De “Madonna met Kind” bij het hoofdaltaar is Byzantijns van oorsprong en stamt uit de 12e of 13e eeuw. Het is in 1670 door Francesco Morosino naar Venetië gebracht.
  • In de sacristie zijn maar liefst 12 werken van Titiaan te zien, waaronder een “David en Goliath”, een zelfportret in de vorm van “Sint Mattheüs” en zijn oudste bekende werk, “Sint Markus op de Troon” (1510).
  • Het “Bruiloftsfeest bij Cana” is van de hand van Tintoretto. In dit in 1561 geschilderde werk is de meester zelf ook te zien, terwijl hij aan Paolo Veronese uitlegt hoe dat schilderen tch in zijn werk gaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *