Riva degli Schiavoni Venetië

Zeg het voort
Share

De Riva degli Schiavoni (“Oever van de Slaven”) is de bekendste promenade van Venetië. Dit gedeelte van de Venetiaanse kustlijn voert van het Palazzo Ducale tot het Arsenaal in de wijk Castello en komt onderweg langs een groot aantal toeristische attrakties.

Weetjes Riva degli Schiavoni Venetië

Riva degli Schiavoni Venetië

Venetië – Riva degli Schiavoni (eind 19e eeuw)

Met de “slaven” wordt in het geval van de Riva di Schiavoni de bevolkingsgroep aan de overzijde van de Adriatische Zee bedoeld. Zij waren het vooral die uit wat toen Slavonië genoemd werd vrachtgoed naar de haven van Venetië brachten.

De Riva is in de 9e eeuw aangelegd met opgebaggerd slib. Vanaf de 15e eeuw, toen de Grieken en Slaven in de wijk kwamen wonen en er vlees en gedroogde vis verkochten, staan er al marktkraampjes.

Tegen het einde van de 18e eeuw werd de Riva een stuk breder gemaakt. Tegenwoordig worden er vooral snacks en souvenirs verkocht.

Tussen de hotels en restaurants die de Riva dei Schiavoni zo’n beetje overgenomen hebben staan nog steeds een aantal belangrijke historische gebouwen.

Bezienswaardigheden Riva dei Schiavoni

  • Palazzo Ducale: Het belangrijkste gebouw van de Venetiaanse Staat, en boordevol kunstschatten. Het Palazzo delle Prigioni Nuove is door middel van de Ponte dei Sospiri aan dit gebouw verbonden.
  • De Ponte della Paglia vertegenwoordigt het begin van de Riva.
  • Het Palazzo Dandolo is genoemd naar de familie die het ooit in bezit had. Het is in Byzantijnse stijl gebouwd, maar heeft wel een uitbreiding die in de 50’er jaren van de vorige eeuw plaats vond, toen het omgebouwd werd tot hotel Danieli.
  • Het monument voor Vittorio Emanuele II, een groot bronzen beeldhouwwerk van deze eerste koning van Italië op een paard, is in 1887 gemaakt door Ettore Ferrari.
  • De Santa Maria della Visitazione kerk wordt door de Venetianen zelf La Pietà genoemd.
  • Het San Giorgio Maggiore eiland ligt aan de overkant van het water en het is vanaf de Riva degli Schavoni dat men het best uitzicht over deze pittoreske plek heeft.
  • Het Palazzo Gabrielli, tegenwoordig het Hotel Gabrielli.
  • De Ponte della Ca’ di Dio vertegenwoordigt het einde van de Riva.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *