Domus Nova Verona

Zeg het voort
Share

De Domus Nova is een gebouw aan het Piazza dei Signori in Verona. Het is in de 12e eeuw gebouwd en was de zetel van de Podestà en van de Consigli Minori, voordat de Venetiaanse rechters er in de 15e eeuw hun intrek namen. In 1511 stortte het gedeeltelijk in en werd pas een eeuw later opnieuw opgebouwd.

Weetjes Domus Nova Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza dei Signori – Verona. Openingsitjden en toegangsprijs: Het gebouw is niet toegankelijk voor toeristen.

Geschiedenis

De Domus Nova is in de 13e eeuw gebouwd en was oorspronkelijk de residentie zowel als het kantoor van de Podestà, daarna de zetel van de volksraad en in de 15e eeuw kwamen de rechters uit de Republiek Venetië er te wonen toen deze de macht in handen hadden. Sindsdien wordt het gebouw ook wel Casa dei Giudici of Palazzo dei Giudici (“Huis/Paleis van de Rechters”) genoemd.

Op 10 Juni 1511, waarschijnlijk als gevolg van een aardbeving die 2 maanden eerder plaats gevonden had, stortte de Domus Nova vrijwel geheel in.

In 1554 kwam men met het, uiteindelijk niet uitgevoerde, idee het onderste deel van het paleis aan particulieren te verkopen en met de opbrengst huisvesting voor de rechters te creëren in het Palazzo della Podestà.

De façade moet wel enige herstelwerkzaamheden ondergaan hebben, aangezien met weet dat er in 1619 een marmeren klok op geplaatst werd, maar in 1650 viel deze om. (De klok was wel tijdig verwijderd.)

In de 2e helft van de tweede eeuw werd de Domus Nova zijde van het plein geheel opgeknapt, en tussen 1660 en 1663 werd een nieuwe façade met drie bogen opgetrokken, waarbij de middelste een gang tussen de twee pleinen moest vervangen. Ook werd er een borstbeeld van de podestà Caterino Cornelio, die de façade had laten plaatsen.

In 1731 lieten de toenmalige eigenaars, de broers Muselli, het huis ophogen.

Tegenwoordig, na een recente restauratie, is er een restaurant in het paleis gevestigd.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *