Kerken Verona

Zeg het voort
Share

I.t.t. in de meeste Italiaanse steden zijn niet alle kerken in Verona gratis te bezichtigen. Er is echter een combi-kaart voor de belangrijkste vijf, waaronder de Duomo van de stad. Deze kathedraal bestaat eigenlijk uit een complex van kerken. De grootste kerk van de stad is de Sant’Anastasia Basiliek.

Santa Maria Matricola Kathedraal

Kathedraal VeronaDe Santa Maria Matricola Kathedraal bestaat in werkelijkheid uit een verzameling van een aantal oude gebouwen. De oudste van deze bouwwerken zijn zelfs tot de Romeinse tijd te herleiden.  Het grootste deel stamt echter uit de vroeg-Christelijke tijd. In de 12e eeuw begon de kathedraal zijn huidige vorm aan te nemen.

San Giovanni in Fonte Kerk

Doopvont San Giovanni in Fonte Kerk VeronaDe San Giovanni in Fonte Kerk is een kleine kerk en staat naast de Kathedraal. Het heiligdom werd eeuwenlang gebruikt als baptisterium van de Duomo en de grootste attraktie is dan ook een 12e eeuws doopvont dat versierd is met reliëfs die het leven van Jezus als onderwerp hebben.

Sant’Elena Kerk

Sant'Elena Kerk - Kerken VeronaDe Sant’Elena Kerk maakt deel uit van het Complesso del Duomo. De kloostergang van de Kathedraal bevindt zich tegenover de ingang van deze kerk. Bezienswaardigheden binnen de kerk zijn een stenen triptiek uit de 8e eeuw en een schilderij van de hand van Brusasorci.

Sant’Anastasia Basiliek

Sant'Anastasia Basiliek - Kerken VeronaDe Sant’Anastasia Basiliek is de belangrijkste Gothische kerk van Verona. Het is ook de grootste kerk van de stad. Hoogtepunten zijn de twee doopvonten bij het centrale schip, de Castelbarco Sarcofaag en de schitterende toegangspoort.

San Zeno Basiliek

San Zeno Basiliek VeronaDe San Zeno Maggiore Basiliek in Verona wordt gezien als meesterwerk van de Italiaanse Romaanse kunst. De grootste trekpleister is het altaarstuk “San Zeno”, dat door Andrea Mantegna geschilderd is. De heilige Zeno ligt zelf in de kerk begraven. Op het portaal zijn gebeurtenissen uit zowel het Oude als het Nieuwe Testament afgebeeld.

Santa Maria in Organo Kerk

Santa Maria in Organo Kerk VeronaDe Chiesa di Santa Maria in Organo is tussen de 6e en 7e eeuw gebouwd en bevindt zich op het gelijknamige plein. Hoogtepunten zijn de crypte en een houten beeldje dat La Muletta genoemd wordt en zich in deze crypte bevindt. Het onderste deel van de façade is het werk van de architekt Sanmichele.

Santa Maria Antica Kerk

De Santa Maria Antica Kerk bevindt zich in een hoek van het Piazza dei Signori. Het was de favoriete kerk van de Della Scala familie, waarvan de leden meer dan een eeuw lang de macht uitoefenden in de stad. De beroemde Arche Scaligeri begraafplaats bevindt zich naast de kerk.

San Fermo Maggiore Kerk

De San Fermo Maggiore kerk is een redelijk unieke kerk in Verona, in die zin dat ze eigenlijk bestaat uit twee kerken die bovenop elkaar gebouwd zijn. De Romaanse en de Gothische architektuurstijlen lopen naadloos in elkaar over.

Santi Apostoli Kerk

Santi Apostoli - Kerken VeronaDe Santi Apostoli Kerk is net als veel kerken in Verona gebouwd op een plek waar zich al een vroeg-Romeinse basiliek bevond. Het bijzondere aan dit heiligdom is dat er zich in de kelder nog een kerk bevindt. Deze is waarschijnlijk op haar beurt op een Romeinse tombe gebouwd.

San Lorenzo Kerk

San Lorenzo Kerk VeronaDe San Lorenzo Kerk  is in de 12e eeuw op een oudere construktie gebouwd. De small façade van de kerk is tussen twee ronde torens ingeklemd. De belangrijkste bezienswaardigheden zijn het matroneum en een schilderij van Domenico Brusasorci bij het hoofdaltaar.

Santo Stefano Kerk

De Santo Stefano Kerk is één van de oudste vroeg-Christelijke kerken van Verona. Gedurende de eerste vier eeuwen van het bestaan van de kerk werden hier de bisschoppen van de stad begraven. De belangrijkste bezienswaardigheid in de kerk id de Cappella degli Innocenti.

Santi Nazaro en Celso Kerk

De Kerk van de Heiligen Nazaro en Celso bevindt zich midden in de wijk Veronetta (oftewel “klein Verona”), één van de oudste wijken van de stad, met een veelvoud aan oude historische tuinen, tempels en andere gebouwen. De kerk is in de 15e eeuw gebouwd.

San Giovanni in Valle Kerk

De San Giovanni in Valle Kerk is al in de vroege middeleeuwen opgetrokken. De façade stamt uit de 14e eeuw. Zowel in de kerk zelf als in de crypte waren er ooit muurschilderingen te zien, maar die zijn vrijwel geheel vergaan. Hoogtepunten zijn de twee sarcofagen in diezelfde crypte.

San Tommaso Becket Kerk Verona

San Tommaso Kerk VeronaDe San Tommaso Kerk bevindt zich aan het plein met dezelfde naam. De grootste trekpleisters van deze kerk zijn het orgel waar een klein Mozartje ooit op gespeeld heeft en de tombe van Michele Sanmicheli, de architekt die aan erg veel beroemde Veronese paleizen en kerken gewerkt heeft. De kerk heet officiëel Chiesa di San Tommaso Becket.

San Procolo Kerk

De eerste versie van de San Procolo Kerk is rond de 5e eeuw gebouwd, midden in een necropolis. De huidige kerk stamt uit de 12e eeuw, toen ze na een aardbeving geheel opnieuw opgebouwd moest worden. Het hoogtepunt van de kerk is de crypte, waar ook ruïnes van de necropolis te zien zijn.

San Bernardino Kerk

De San Bernardino Kerk in Verona is halverwege de 15e eeuw opgetrokken. De grootste trekpleister van deze kerk is de door Sanmicheli ontworpen Pellegrini Kapel. Buiten deze zijn er nog een aantal kapellen die door adelijke families volgepropt zijn met mooie kunstwerken.

San Giorgio in Braida Kerk

De San Giorgio in Braida Kerk in Verona is vooral bekend vanwege de opvallende koepel. De grootste trekpleister binnen de kerk is het schilderij “Martelaarschap van Sint Joris” van de hand van Paolo Veronese.