Sant’Anastasia Basiliek Verona

Zeg het voort
Share

De Sant’Anastasia Basiliek is de belangrijkste Gothische kerk van Verona. Het is ook de grootste kerk van de stad. Hoogtepunten zijn de twee doopvonten bij het centrale schip, de Castelbarco Sarcofaag en de schitterende toegangspoort.

Weetjes Sant’Anastasia Basiliek Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Santa Anastasia. Telefoon: +39 0458004325. Openingstijden: Maart-Oktober: 09.00-18.00 (zon- en feestdagen: 13.00-18.00); November-Februari: 10.00-17.00 (zon- en feestdagen: 13.00-17.00). Tijdens de mis is de kerk verboden voor toeristen. Toegangsprijs: Gratis met de Verona Card.

Geschiedenis

Het warentwee broeders van de Domenikaner Orde die in 1290 met de bouw van de Sant’Anastasia Basiliek begonnen. Hun namen ware Fra Benvenuto da Bologna en Fra Nicolo da Imola. Voordat dat gebeurde stond er een door de Ostrogotische Koning Theodorik de Grote gebouwde tempel. De kerk werd pas in de 15e eeuw voltooid. Tussen 1878 en 1881 vond een restauratie plaats.

Het voormalige Domenikaner klooster staat links van de façade. Bij de ingang van het klooster staat de Gotische Castelbarco sarcofaag met baldakijn, die in het begin van de 14e eeuw gemaakt is door de Maestro van Sant’Anastasia.

Naast het klooster staat de San Giorgetto Kerk. Het interieur van deze in 1283 gestichte kerk wordt opgeluisterd door fresco’s van verschillende kunstenaars. De San Giorgetto Kerk is meestal gesloten.

Beschrijving

Sant'Anastasia Basiliek Verona

Façade

De apsis aan de achterkant van de basiliek is in Gotische stijl gebouwd. De klokkentoren (15e eeuw) bevindt zich boven de apsis.

De façade is nooit voltooid. Het onderste deel is met baksteen bekleed, maar het bovenste deel is kaal. Het onderste deel valt vooral opvanwege de twee identieke toegangsdeuren die zich samen onder één protiro bevinden. Deze zijn versierd met schilderingen en skulpturen. De fresco’s in de lunetten stammen uit hegin van de 15e eeuw. Op de architraaf zijn gebeurtenissen uit de levens van Jezus en de heiligen Anastasia en Caterina gebeeldhouwd. Op de centrale zuil zijn drie haut-reliëfs te zien die heiligen verbeelden. De gebeeldhouwde Madonna stamt uit de 15e eeuw. De friezen met de cupido’s aan weerszijden van het portaal stammen uit de 16e eeuw.

Interieur

Altichieto - Sant'Anastasia Kerk Verona

Altichiero’s “Aanbidding van de Maagd” in de Cavalli Kapel

Het interieur van de Sant’Anastasia Kerk bestaat uit drie schepen en het vloerplan is dat van een Grieks kruis. De schepen worden van elkaar gescheiden door grote marmeren zuilen met Gotische kapitelen. De gewelven zijn versierd met plantenmotieven en heiligen.

De vloer is gemaakt van rood, wit en zwar marmer en is in 1462 door Pietro da Porlezza gelegd.

Bij de eerste twee zuilen staan twee beroemde doopvonten uit de 16e eeuw. Ze rusten beide op standbeelden die twee gebochelde mannen verbeelden.

De altaars langs de zijschepen worden versierd met beeldhouwwerken, schilderijen en fresco’s uit de 14e t/m de 16e eeuw.

Een hoogtepunt is het Fregoso Altaar, dat rond 1560 gemaakt is. Michele Sanmicheli was verantoordelijk voor de architektuur en Danese Cataneo voor het beeldhouwwerk.

Het Tommaso d’Aquino Altaar is tussen 1488 en 1502 ingericht. Het altaardoek “Madonna op de Troon met Kind en Heiligen” is geschilderd door Girolamo dai Libri.

De Cavalli Kapel heeft een aantal 14e eeuwse muurschilderingen, waaronder het belangrijkste werk van Altichiero.

In de Pellegrini Kapel zijn enkele aardewerken haut-reliëfs van de hand van Michele da Firenze te zien.

Het Seregno Monument bevindt zich bij de kansel. Nanni di Bartolo zorgde voor de beeldhouwwerken en Michele Gambono voor de fresco’s.

Het allerbekendste kunstwerk dat in de basiliek te zien is is de fresco “San Giorgio Bevrijdt de Prinses van de Draak” van de hand van Pisanello.

 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *