Arco dei Gavi Verona

Zeg het voort
Share

De Arco dei Gavi is een Romeins monument in Verona. Het staat dichtbij het Castelvecchio en is in de 1e eeuw van onze jaartelling opgetrokken. Na in het begin van de 19e eeuw door de Fransen afgebroken te zijn is de boog in 1932 op de huidige plek neergezet. Hiervoor werden de originele steenblokken gebruikt.

Weetjes Arco dei Gavi Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Corso Castelvecchio, 2 – 37121 Verona. Openingstijden en toegangsprijs: Het monument staat in de open lucht en kan op elk moment van de dag gratis bezichtigd worden

Geschiedenis en beschrijving

De Arco dei Gavi bevindt zich op een klein veld dat over de rivier de Adige uitkijkt aan de rechterkant van het Castelvecchio. Het momument is in de 1e eeuw na Christus door de Romeinse architekt Lucio Vitruvio Cerdone ontworpen.

Het gebeurde in die tijd maar zelden dat een architekt zijn werk ondertekende, maar de Arco dei Gavi is hierop een uitzondering.

De boog is gemaakt voor de familie Gavia, in die tijd één van de machtigste families in Verona.

Oorspronkelijk stond hij op een andere plek, langs de Via Postumia, dichtbij de huidige Torre dell’Orologio. Men kan nog steeds op de kleistenen ondergrond zien waar de basis van de pilaren stond.

Gedurende de middeleeuwen werd de boog, die toen tussen de toren en de stadsmuren stond, gebruikt als toegangspoort.

In de 16e eeuw werden er enige gebouwen tegenaan geconstrueerd. Er vestigden zich ook enkele winkels.

In 1805, gedurende de bezetting door Napoleon, wilden de Fransen de Arco dei Gavi slopen. Volgens hun belemmerde het monument de doorgang van het (vooral militaire) verkeer. De stenen werden eerst naar het Piazza Cittadella gebracht, en vervolgens naar de Arena.

In 1932 werd de boog, gebruik makend van de originele blokken, op de huidige plek opnieuw opgebouwd.

Beschrijving

Hij is gemaakt van wit kalksteen en heeft vier voorkanten. De twee belangrijkste zijden kwamen op de Via Postumia uit. De basis van de Korinthische zuilen is versierd met plantenmotieven. Op het plafond is het hoofd van Medusa afgebeeld.

In de nissen op de frontons stonden standbeelden van leden van de familie Gavi, met inscripties. Deze zijn helaas verloren gegaan.

Onder de boog heeft men een stuk van de zwart basalten Romeinse straatweg geplaatst. Hierop zijn de karresporen nog te zien.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *