Romeins Theater Verona

Zeg het voort
Share

Het Romeinse Theater van Verona bevindt zich aan de voet van de Colle San Pietro. Hier worden in de zomer werken van Shakespeare opgevoerd. Het hele complex bestaat uit een aantal gebouwen die in veschillende tijdperken opgetrokken zijn. In de prijs van het kaartje is ook een bezoek aan het Archeologische Museum inbegrepen.

Weetjes Romeins Theater Verona

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Teatro Romano is Via Regaste Redentore, 2 – 37129 Verona. Telefoon: +39 0458000360. Bus: 31, 32, 33, 70, 71, 91, 96, 97, 101, 103, 104B, 105, 107. Openingstijden: Van 08.30 tot 19.30 uur. Maandag van 13.30 tot 19.30 uur. Wanneer er voorstellingen zijn kunnen de openingstijden aangepast worden. Toegangsprijs: 4,50 Euro. Studenten 14-30 jaar oud: 3 Euro. Kinderen 8-13 jaar oud: 1 Euro. Eerste zondag van de maand: 1 Euro. Museumkaart. Gratis met Verona Card.

Evenementen

Vanaf 1948 wordt het Estate Teatrale Veronese theaterfestival er gehouden, waarbij vooral werken van Shakespeare opgevoerd worden. In 1968 kwam er een dansfestival bij en vanaf 1985 worden er gedurende dit festival ook jazz concerten gehouden.

Geschiedenis Romeins Theater Verona

Romeins Theater Verona

Het Romeinse theater gezien vanaf het museum.

Het Teatro Romano is waarschijnlijk tegen het eind van de 1e eeuw gebouwd. Het was waarschijnlijk het uitgangspunt van het stratennetwerk van de toenmalige Romeinse stad. Later werd deze stad verlaten en in de loop der eeuwen verwoest door overstromingen en aardbevingen.

Toen de Renaissance periode aanbrak was de hele oude stad tot ruïnes verworden en had en er zelfs al een kerk en klooster bovenop gebouwd.

De eerste archeologische opgravingen o.l.v. de Abt Fontana begonnen in 1757 en tot de 19e eeuw werd steeds meer van de oude struktuur aan het licht gebracht. Meer opgravingen volgden in de 20e eeuw.

In de 18e eeuw warren bij toeval wat marmeren fragmenten gevonden en in de 19e eeuw had de toenmalige eigenaar, Andrea Monga, een rijke handelaar uit Verona die het hele terrein gekocht had, al opgravingen gedaan. Men begon echter pas met een systematisch onderzoek in 1904, nadat de stad Verona in bezit van de grond was gekomen.

Na het einde van de oorlog was het theater vaak het toneel van allerhande evenementen, vaak in amenwerking met de Arena. Vanaf 1948 wordt het Estate Teatrale Veronese theaterfestival er gehouden, waarbij vooral werken van Shakespeare opgevoerd worden. In 1968 kwam er een dansfestival bij en vanaf 1985 worden er gedurende dit festival ook jazz concerten gehouden.

Het complex bestaat uit gebouwen die uit verschillende tijdperken stammen en strekte zich uit van de oever van de Adige tot de top van de heuvel, waar een tempel stond. De ruïnes hiervan werden ontdekt toen de Oostenrijkers het Castel San Pietro wilden restaureren.

De archeologische plek waar het Teatro Romano zich bevindt heeft zijn ingang in een 16e eeuws gebouw met een beschilderde fries.

Bezienswaardigheden Teatro Romano

De kerk die op de oostzijde van de ruïnes van de cavea gebouwd werd is gewijd aan de Santi Siro e Liberta. Ze is tussen de 14e en 17e eeuw vaak verbouwd, maar heeft wel min of meer de oude struktuur behouden. De tombe van Giambettino Cignaroli bevindt zich binnen de kerk, die verder wordt opgeluisterd met schilderijen uit de 14e eeuw.

Beschrijving Theater

Van het theater zelf zijn nog ruïnes van de cavea en het orkest te zien. Ook zijn er twee gallerijen en drie terassen overgebleven. Van het gebouw staan nog tufstenen muren overeind, die even hoog waren als de cavea. De standbeelden waarmee het versierd was staan nu bij de ingang van het theater.

Onder het toneel zijn delen van de orkestbak te zien. Voor het toneel bevonden zich de zetels voor belangrijke figuren. Hier zijn nog fragmenten van de marmeren vloer zichtbaar.

Aangezien de kalken cavea niet helemaal tegen de heuvel aangebouwd was waren er steunmuren nodig. Ook hiervan zijn nog enige ruïnes te zien.

Vanuit één van de zalen van het Archeologisch Museum is nog een deel van de spouwmuur te zien die zich tussen de cavea en de helling bevond.

Van de cavea zelf is enkel een deel van de oostkant bewaard gebleven.

Bovenaan de trappen bevinden zich een overdekte gang en een resten van een galerij. Boven de galerij is een loggia met een aantal bogen te zien. De loggia is in 1912 gerestaureerd. Op de bogen zijn inscripties te zien met de namen van vooraanstaande families uit de Romeinse tijd. Vanaf de loggia kan men met de lift naar het Archeologisch Museum.

Het monumentale complex bestond verder uit drie terrassen. Het grootste hiervan wordt grotendeels in beslag genomen door het voormalige San Girolamo Klooster. Dit is nu de zetel van het museum.

In de tufstenen muur aan de oostzijde is een nymphaeum uitgehakt.

Naast het theatercomplex zijn enige ruïnes van het Odeon te zien. Hier werden muziek- en poëzie opvoering gehouden. Een odeon had in de Romeinse tijd dezelfde struktuur als een theater. Wel was het gebouw kleiner en overdekt.

Fotogalerij

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *