Piazza Bra Verona

Zeg het voort
Share

Het centraal gelegen Piazza Bra is een uitstekende plek om als uitgangspunt te nemen van een bezoek aan Verona. Het beroemdste bouwwerk en symbool van de stad, de Arena, staat hier en rond en op het plein staan nog een aantal interessante en mooie gebouwen.

Piazza Bra Verona

Adres en Openbaar Vervoer

Adres: Piazza Bra – Verona. Openbaar vervoer: Bus: 11, 12, 13, 72, 90, 92, 93, 96, 97, 98, 510.

Evenementen

Van 10 tot 13 December vinden op het Piazza Bra festiviteiten plaats ter ere van Santa Lucia, met marktkraampjes waar speelgoed, snoep en door ambachtslieden gemaakte artikelen verkocht worden.

Bezienswaardigheden

Arena

Het Piazza Bra wordt uiteraard gedomineerd door de Arena, één van de grootste bewaard gebleven amphitheaters uit de klassieke oudheid en waar gedurende de zomermaanden opera’s opgevoerd worden.

Liston

De Liston bevindt zich aan de noord-westelijke kant van het Piazza Bra. Dit is een brede trottoir gemaakt van rose steen die in de 18e eeuw aangelegd is. De statige gebouwen langs dit trottoir hebben vrijwel alle eethuizen, caféetjes en pizzerias, die vol zitten met toeristen.

Gran Guardia

De Gran Guardia is een monumentaal gebouw aan het Piazza Bra. Hoewel men al met de bouw in 1610 begonnen was, moesten de werkzaamheden steed sonderbroken worden, en was het pas in 1853 gereed. Het heeft twee verdiepingen en een penthouse. Het is ongeveer 90 meter lang. Dertien grote bogen  ondersteunen de bel-etage. De ramen worden door halve zuilen van elkaar gescheiden en hebben afwisselend driehoekige en gebogen timpanen.

Palazzo Barbieri

Het Palazzo Barbieri is genoemd naar de ontwerper ervan, de architekt Giuseppe Barbieri. Ht neo-klassieke gebouw is geconstrueerd tussen 1836 en 1848, in de tijd dat Verona deel uitmaakte van het Oostenrijkse Keizerrijk. Het ontwerp ervan is gebaseerd op de klassieke Romeinse tempels.

Stadsmuren

De muren aan de rechterkant stammen uit de 14e eeuw, toen de Longobarden Verona bezaten.

Standbeeld Vittorio Emanuele II

Het standbeeld dat Vittorio Emanuele II verbeeldt is hier in 1883 geplaatst als herdenking dat hij 5 jaar eerder gestorven was.

Fontein van de Alpen

De Fontana delle Alpi (Fontein van de Alpen) achter het standbeeld staat midden tussen de eeuwenoude sparren. Ze is een vrij recente toevoeging aangezien ze er pas sinds 1975 staat. De “struca limoni” (de bijnaam ven de fontein die aan een citruspers doet denken) is bedoeld om aan te band met de tweelingstad van Verona, München, te herinneren.

Overige Interessante Gebouwen

Het Palazzo Ottolini bevindt zich op n.26 van deze straat en meteen hiernaast staat het Palazzo Guglienzi, dat een door Morone vervaardigde “Madonna met Kind” op de façade heeft. De fresco op het Palazzo Righetti (n. 18) is van Carroto. Naast het Palazzo Righetti bevindto zich het Palazzo Malfatti Honorij. Dit stamt uit de 16e eeuw en is ontworpen door Sanmicheli, die met het gebruikte materiaal naar de ertegenover liggende Arena heeft willen verwijzen. Op n.10 bevindt zch het Casa Faccioli, een neo-klassiek gebouw dat gekenmerkt wordt door een façade met Ionische zuilen afgewisseld door ramen met timpanen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *