Piazza dei Signori Verona

Zeg het voort
Share

Het Piazza dei Signori bevindt zich naast het Piazza Erbe in Verona. Van de twee is het Piazza dei Signori het meest statige en wordt omlijnd door een aantal prestigieuze gebouwen. Midden op het plein staat Dante de omgeving te bewonderen.

Weetjes Piazza dei Signori Verona

Piazza dei Signori Verona

Dante staat midden op het Piazza dei Signori

Het Piazza dei Signori heeft een beetje weg van een grote binnenplaats en bevindt zich tussen een aantal monumentale gebouwen, die door portieken en arcades met elkaar verbonden worden.

Deze gebouwen hoorden tot de belangrijkste paleizen in het politieke en administratieve leven van de stad. Sommige van deze gebouwen hadden in de loop der eeuwen een aantal verschillende funkties.

Bezienswaardigheden Piazza dei Signori

Midden op het plein staat het drie meter hoge Monument voor Dante. Het is in 1865, 600 jaar na de geboorte van de dichter, gemaakt van het beroemde witte marmer uit Carrara. Dante had nadat hij uit Florence weggestuurd was asiel gevonden bij het hof van Cangrande in Verona. Dante stat met zijn rug naar de Via delle Fogge en met zijn hoofd een beetje naar het Palazzo di Cansignorio gedraaid.

De Arco della Costa is de naam van de boog die het Piazza dei Signori verbindt met het Piazza delle Erbe. De boog staat tussen het Palazzo del Comune en de Domus Nova.

De Domus Nova is in de 12e eeuw gebouwd en was de zetel van de Podestà en van de Consigli Minori, voordat de Venetiaanse rechters er in de 15e eeuw hun intrek namen. In 1511 stortte het gedeeltelijk in en werd pas een eeuw later opnieuw opgebouwd.

Het Palazzo di Cangrande oftewel het Palazzo degli Scaligeri oftewel het Palazzo del Podestà is genoemd naar de machthebbers van de stad tussen de jaren 1260 en 1387. Tegenwoordig hebben zowel de prefectuur als de provincie hun zetel in het paleis.

De Santa Maria Antica Kapel was de privé-kerk  van het paleis. Op de binnenplaats van deze Romaanse kapel ziet men de Arche Scaligere, een Gothische begraafplaats waar de beangrijkste leden uit de Della Scala familie begraven liggen.

Het Palazzo di Cansignorio was oorspronkelijk een torenhuis en wordt van het Palazzo della Ragione (of Palazzo del Comune) gescheiden door opgravingen uit de Romeinse tijd.

Vanaf de binnenplaats van het Piazza della Ragione kan men de Torre dei Lamberti, een van de hoogste torens van de stad, beklimmen.

De Loggia di Fra Giocondo (ook wel Loggia del Consiglio genoemd) is een hoogtepunt uit de Veronese Renaissance architektuur en wordt met het Casa della Pietà verbonden door een boog over de Via delle Fogge.

Het standbeeld op de Boog van de Via delle Fogge is dat van een arts die Girolamo Fracastoro heette. Volgens de overlevering zou hij een grote zware bol laten vallen op het hoofd van de eerste eerlijke voorbijganger die onder de boog door zou lopen.

Het Casa della Pietà is een redelijk anoniem gebouw, zeker in de context van het Piazza dei Signori. Het stamt uit de 13e eeuw, maar is tegen het einde van de 15e eeuw geheel verbouwd. De bas-reliëf op de façade stamt uit de tijd van de Venetiaanse oveheersing en toont een dame met een vlag in haar handen, hetgeen een Verona dat rustig kan slapen doordat het onder de bescheming van Venetië staat symboliseert. Op de begane grond bevindt zich een van de oudste koffiehuizen van Verona.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *