Porta Borsari Verona

Zeg het voort
Share

De Porta Borsari is een stadspoort in Verona. De poort was oorspronkelijk door de Romeinen gebouwd en gewijd aan de God Giove (Jupiter). In die tijd had de poort twee façades, waartussen zich een binnenplaats bevond. Hiervan is enkel buitenste overgebleven.

Weetjes Porta dei Borsari Verona

Porta Borsari Verona

Porta Borsari

De naam Porta dei Borsari stamt uit de vroege middeleeuwen. Bursarii waren de mensen die hier de belastingen voor de bisschoppen kwamen innen.

De oorspronkelijke Romeinse naam van de stadspoort was Porta Iovia. Hij werd zo genoemd omdat er meteen buiten de poort een aan de Romeinse God Jupiter gewijde tempel stond. (Ruïnes van deze tempel zijn nog zichtbaar in de tuinen van het Monumentale Kerkhof.)

De poort is waarschijnlijk in de 1e eeuw vòòr Chr. opgetrokken. Hij stond aan de Via Postumia, toen de Decumanus Maximus. Het was toen de belangrijkst toegangspoort tot Verona, wat ook af te leiden valt aan de rijke versieringen.

In de 1e eeuw na Chr. vond een verbouwing plaats.

Het was toen een gebouw met een centrale binnenplaats en een dubbele doorgang. Van de oorspronkelijke construktie staat enkel de buitenste façade nog overeind.

Boven de twee bogen bevinden zijn architraven te zien.  Keizer Gallienus liet hierop een inscriptie aanbrengen, die beweerde dat de stadsmuren van Verona in 265 geheel verbouwd waren. Dit was niet helemaal waar, aangezien het slechts om een herstel en hier en daar een verbreding ging.

Boven de architraven bevinden zich twee rijen vensters.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *