Aartsbisschoppelijke Kapel Ravenna

De Aartsbisschoppelijke Kapel, die voluit Cappella Arcivescovile di Sant’Andrea heet, bevindt zich op de 1e verdieping van het Palazzo Arcivescovile in Ravenna. Oorspronkelijk was dit een oratorium gewijd aan San Pietro Crisologo. De kapel is in het jaar 495 in opdracht van Bisschop Pietro II gebouwd. Zoals de meeste gebouwen in die tijd is ook de kapel rijkelijk met mozaïeken versierd. De kapel staat ook bekend onder de naam Sant’Andrea Kapel.

Aartsbisschoppelijke Kapel Ravenna

Aartsbisschoppelijke Kapel Ravenna

Christus als Krijger

De Cappella Arcivescovile oftewel de Cappella di Sant’Andrea is tijdens de heerschppij van Keizer Theodorik de Grote gebouwd. De kapel is op de eerste verdieping van het Palazzo Arcivescovile en was bedoeld als privé-kapel van bisschop Pietro II.

De kapel heeft een kruisvormig vloerplan. Het onderste deel van de muren is met marmer bekleed, terwijl het bovenste met mozaïeken versierd is.

De kapel is het enige orthodoxe gebouw dat tijdens het bewind van Theodorik, toen de Ariaanse cultus domineerde, gebouwd is.

De figuur van Christus wordt met het kruis op zijn schouder wordt beschouwd als een protest tegen de ketterij en met name het bewind van Theodorik. De beeltenissen van de martelaars zijn daarentegen een bevestiging van de orthodoxe religie.

Een van de opvallendste mozaïeken toont een park met vogeltjes. Een van deze vogels, een eendje, heeft een rode en een zwarte poot. Het is niet bekend wat de symboliek van dit werk is.

Openingstijden

De Aartsbisschoppelijke Kapel is vanaf 1 April tot 30 September geopend van 09.00 tot 17.00 uur en gedurende de maand Oktober van 09.00 tot 19.00 uur. De rest van het jaar is dit van 09.30 tot 17.00 uur. Op 25 December is de basiliek gesloten. De kassa gaat 15 minuten voor sluitingstijd dicht.

Toegangsprijs

De toegangsprijs is 9,50 Euro, maar dit is inclusief de San Vitale Basiliek, de Sant’Apollinare Nuovo Basiliek, het Battistero Neoniano, het Galla Placidia Mausoleum en het Museo. De kortingsprijs is 8,50 Euro. Kinderen jonger dan 10, residenten en gehandicapten mogen gratis naar binnen.

Adres en openbaar vervoer

Het adres van de Cappella Arcivescovile is Piazza Arcivescovada, 1 (tel. 800 303 999).  De dichtsbijzijnde bushalte is Via de Gaspari-Largo Chartres (lijn 1, 3, 4, 5, 8, 18, 70, 80, 145, 154, 155, 157, 158, 159, 161, 162, 176, 187).

Aartsbisschoppelijke Kapel – Piazza Arcivescovado, 1 Ravenna

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *