Abruzzo

Abruzzo is zeker qua natuurlandschap een van de mooiste regio’s van Italië. Tot 1963 vormde het samen met Molise één regio, die de Abruzzi genoemd werd. De streek heeft erg veel last van aardbevingen en een aantal jaren geleden werd een grote deel van de hoofdstad L’Aquila verwoest.

Alles over Abruzzo

Provincies Abruzzo

Abruzzo is verdeeld in 4 provincies, te weten L’Aquila, Chieti, Pescara en Teramo. De regio is vooral bekend vanwege het berglandschap in de provincie L’Aquila. In het Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio en Molise bevinden zich oude wouden. Ten oosten van Avezzano bevindt zicheen uitgestrekte vlakte. De kustlijn is zanderig en vlak en redelijk éénvormig.

Steden en dorpen in de Abruzzen

Monteferrante Abruzzo

Het dorp Monteferrante heeft maar iets meer dan 100 inwoners.

De bekendste en voor toeristen meest interessante steden in Abruzzo zijn L’Aquila en Sulmona. Pescara is de bekendste kustplaats en ook de grootste stad qua inwonertal. Het is er vooral in de zomermaanden erg druk. L’Aquila was een bloeiende en erg mooie stad voordat de aardbeving toesloeg. Helaas is de stad jaren later nog steeds niet terug opgebouwd. Chieti ligt op een heuvel dichtbij Pescara en is een redelijk welvarende, maar minder interessante stad. Teramo heeft een klein historisch centrum en is iets mooier. Op veel heuveltoppen bevinden zich kastelen en kleine, soms zelfs geheel uitgestorven, heel erg pittoreske dorpjes. In totaal zijn er 305 steden en dorpen in de regio.

Mooiste steden Abruzzo

L’Aquila

L’Aquila is de hoofdstad van zowel de gelijknamige provincie als van de hele regio Abruzzen. Helaas is een groot deel van het centrum van deze prachtige stad in 2009 door een aarbeving verwoest.

Sulmona

Middeleeuws Aquadukt in SulmonaSulmona is de op twee na grootste stad van de provincie L’Aquila. Het ligt tussen de bergen en heeft een mooie middeleeuwse stadskern. Als centraal verkeersknooppunt van de provincie is het ook een goede uitvalsbasis om de Abruzzen te leren kennen.

Kustplaatsen

De kust van Abruzzo is iets meer dan 130 kilometer lang. Het noordelijke deel, tussen demondingen van de Tronto en de Foro, is zandachtig. Verder naar het zuiden, te beginnen bij Ortona wordt het langzaam rotsachtiger, met als de Punta del Cavalluccio en de Punta Adreci als opvallendste plekken. Dit gedeelte wordt vooral gekenmerkt door schelpenstranden. Dichter bij de grens met de regio Molise zijn er weer meer zandstranden.

De bekendste kustplaatsen zijn: Pescara | Martinsicuro | Alba Adriatica | Tortoreto Lido | Giulianova | Roseto degli Abruzzi | Pineto | Silvi Marina | Montesilvano | Francavilla al Mare | Ortona | Fossacesia Marina | Lido di Casalbordino | Marina di Vasto | San Salvo Marina.

Natuurgebieden Abruzzo

De verschillende natuurgebieden vormen de grootste attractie van de regio Abruzzo. In het Parco Nazionale d’Abruzzo, Lazio e Molise kan men beren en gemzen door de beukenbossen en over de hoogvlakten zien lopen. Dit park bestaat sinds 1922 en heeft de Valle del Sangro als middelpunt.

Het tweede beroemde natuurpark is het Parco Nazionale del Gran Sasso-Monti della Laga. Het is hier dat de hoogste pieken van Italië te zien zijn. De grootste attractie is de Campo Imperatore hoogvlakte. Het natuurpark ligt gedeeltelijk in Lazio en in de Marche.

Het Parco Nazionale della Maiella bevindt zich geheel in Abruzzo en wordt gekenmerkt door rotsachtige valleien. Behalve beren en gemzen is het vooral de gevariëerde fauna die hier opvalt.

Het Parco Regionale Sirente-Velino omvat de massieve bergketen tussen L’Aquila en Sulmona en de streek die bekend staat als de Marsica. Op de Monte Velino is men erin geslaagd de vale gier te herintroduceren.

In totaal bestaat de streek voor meer dan 30 procent uit beschermde natuurgebieden. Behalve de bovengenoemde zijn er nog ongeveer 20 parchi nazionali.

Beroemde bergen zijn de Maiella en de Gran Sasso.

Kerken en kloosters

De regio wordt ook gekenmerkt door de vele kleine kloosters die er in de loop der eeuwen vooral in de valleien opgetrokken zijn. Langs de belangrijkste wegen werden ook grote abdijen gebouwd. Deze waren erg machtig en zorgden ervoor dat de vooral de landbouw in de streek ontwikkeld werd. De bekendste waren de San Clemente in Casauria en de Santa Maria Arabona en de San Liberatore Abdij in Maiella. Van de eerste Cisterciënzer Abdij in de streek, de Santa Maria di Casanova, staat vrijwel niets meer overeind.

Het is eveneens aan de aanwezigheid en de invloed van deze abdijen te danken dat zelfs in de kleinste kerkjes op de meest afgelegen plekken mooie fresco’s te zien zijn. Voorbeelden hiervan zijn de San Pietro ad Oratorium in Santa Maria di Ronzano en de San Pellegrino Kerk in Bomaco.

Per jaar bezoeken nog steeds 2 ½ miljoen mensen het Santuario di San Gabriele aan de voet van de Gran Sasso. De in 1985 door Johannes Paulus II ingewijde kerk bij dit klooster kan 10 duizend gelovigen tegelijk herbergen. Andere bedevaartskerken zijn Miracolo Eucaristico Klooster van Lanciano, het Santuario del Volto Santo in Manoppello en het Madonna dei Miracoli Klooster in Casalbordino.

Kastelen

Volgens de officiële lijst zijn er maar liefst 520 kastelen in Abruzzo. Deze zijn over het algemeen bij steden langs de belangrijkste communicatiewegen gebouwd. Een van de beroemdste kastelen van Italië is dat van Civitella del Tronto. Het kasteel van L’Aquila is de zetel van een aantal verschillende musea en in dat van Celano zetelt het Museo d’Arte Sacra della Marsica. Ook het Castello Cantelmo in Pacentro en de ruïnes van dat van Rocca Calascio zijn de moeite waard. Het kasteel van Roccascalegna is op een pittoreske rots gebouwd. Het kasteel van Crecchio is de zetel van het Museo dell’Abruzzo Bizantino e Altomedioevo. Andere kastelen, waaronder die van Balsorano en Loreto Aprutino, zijn tot luxe-hotels omgebouwd.

Volksfeesten en andere festivals Abruzzo

Het bekendste festival in Abruzzo is het volksfeest van de zogeheten serpari, dat elk jaar op de eerste donderdag van Mei gehouden wordt. De plaats van handeling is Cocullo en de festiviteiten zijn gewijd aan Sant’Antonio Abate. De traditie van deze slangenbezweerders is echter al 25 eeuwen oud en stamt uit de tijd dat een volk genaamd de Marsi zich hier vestigde.

In Fara Filiorum Petri wordt op 16 Januari de feestdag van Sant’Antonio Abate gevierd door fakkels (farchi) aan te steken. Deze traditie is overigens vergelijkbaar met die in verschillende kleine gemeentes in de Apennijnen en aan de Adriatische kust.

Op 8 Mei wordt in Balsarano een processie gehouden die naar de Grotta Sant’Angelo voert. De optocht vindt plaats ter ere van San Michele Arcangelo. Ook deze traditie voert terug naar een oudere variant. Tot de vroege middeleeuwen werd de cultus van Heracles in dezelfde grotten gevierd.

De literaire en theatrale evenementen zijn van die aard dat men eigenlijk Italiaans moet spreken om er wat aan te hebben. De grootste muzikale gebeurtenissen die elk jaar plaats vinden zijn Pescara Jazz, Vasto Jazz en het Tortoreto Blues Festival. In Vasto wordt ook een jaarlijks orgelfestival gehouden, alsmede een aan reggae en Bob Marley gewijd evenement.

Met de auto door Abruzzo

Er zijn een aantal autowegen die door de regio voeren. De belangrijkste hiervan zijn de Roma-L’Aquila-Teramo (A24), die ook door de Gran Sasso Tunnel voert. De A25 gaat van kust naar kust, van Rome naar Pescara. Een deel van de A14, die helemaal van zuid-Italië naar Turijn voert, loopt langs de Adriatische kust. De A14. de A24 en de A25 zijn alle tolwegen. De regio wordt verder doorkruist door een aantal superstrade, die de belangrijkste kleine plaatsen met elkaar verbinden. De allerkleinste gehuchten kunnen vaak enkel via slecht onderhouden wegen bereikt worden. Hierbij moet wel gezegd worden dat het gebrek aan gemak goedgemaakt wordt door het prachtige landschap waar men doorheen rijdt.

Openbaar vervoer

Het is erg makkelijk met de trein langs de Adriatische kust te reizen. De grotere steden liggen aan de Bologna-Bari lijn, terwijl de kleinere plaatsen door middel van een regionale trein met elkaar verbonden worden. Vanuit Rome is er een directe verbinding met Pescara, die ook Avezzano, Sulmona en Chieti aandoet. Wie geen haast heeft kan met de uiterst langzame, maar erg schilderachtige trein vanaf Rieti via L’Aquila, Sulmona en Castel di Sangro naar Carpinone reizen. De route voert door drie van de belangrijkste nationale parken van de regio (Gran Sasso, Maiella en Parco d’Abruzzo).

De maatschappij TUA verzorgt de meeste busverbindingen tussen de grote en kleinere steden in de streek. Op sommige plekken zijn er ook andere privé-maatschappijen actief. Zoals overal in Italië is ook in Abruzzo de maatschappij Flixbus erg actief.

Het belangrijkste vliegveld is dat van Pescara, dat o.a. door RyanAir (vanuit Charleroi) gebruikt wordt.

Geschiedenis Abruzzen

De eerste stam die de streek bewoonde had zich in de buurt van Avezzano gevestigd. Deze Marsi hadden een reputatie als heksen, tovenaars en slangenbezweerders.

Abruzzo, Italië

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *