Scanno

Scanno bevindt zich op een heuveltop die iets meer dan een kilometer hoog is. Dankzij de stijle trappen en mooie oude van grijze steen gemaakte huizen is het vooral in de zomer een van de grootste trekpleisters in de regio Abruzzo.

Toeristeninformatie Scanno

Regio: Abruzzo. Provincie: L’Aquila. Postcode: 67038. Kengetal: 0864. Het VVV van Scanno bevindt zich aan het Piazza Santa Maria della Valle, 12 (tel. +39 086474317).

Met de auto/openbaar vervoer

Openbaar Vervoer

Vanuit Sulmona zijn er ARPA bussen die een verbinding naar Scanno verzorgen. De reistijd is ongeveer 1 uur. Vanuit Rome (Stazione Tiburtina) verzorgt Autolinee Schiappa een niet erg frequente dienst naar de stad (reistijd ongeveer 2 ½ uur).

Onderweg naar Scanno vanuit Sulmona is het aan te raden uit het raam te kijken, want men komt langs het rotsachtige Gole di Sagittario en het schilderachtige Lago di Scanno.

Geschiedenis

Hoewel de naam van de stad pas voor het eerst in een document uit de 11e eeuw opduikt, weet men dat er veel eerder al menselijk leven in de streek was. Er zijn zowel resten uit de ijzertijd als uit de Romeinse tijd gevonden. Vanaf de middeleeuwen was de stad in handen van verschillende leenheren, waarvan de Di Sangro en de D’Aquino de belangrijkste waren. Lees verder voor een beknopte geschiedenis van Scanno.

Bezienswaardigheden

De mooiste attracties zijn het Piazza Santa Maria della Valle, waaraan zich de gelijknamige kerk bevindt. Deze Renaissance kerk wordt opgeluisterd door marmeren en houtten versieringen. Wanneer men verder het centrum in gaat komt men bij de Purgatorio Kerk, de Saracco Fontein en de Santa Maria di Costantinopoli Kerk. Helemaal bovenop de heuvel staat de Sant’Eustachio Kerk. De Madonna del Lago Kerk staat langs het meer.

Weetjes

Scanno is nog steeds een van de weinige stadjes in Italië waar vrouwen de traditionele kleding dragen, die bestaat uit lange zwarte wollen jurk met een bovenstuk met wijde mouwen en een vierkante fez, waaraan twee vlechten gevestigd zijn.

Door de jaren heen was Scanno een belangrijk centrum voor de wolproduktie en het maken van sieraden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email