Geschiedenis Alba Adriatica

Alba Adriatica bestaat pas sinds 1956 onder de huidige naam. Voorheen hoorde het bij de gemeente Tortoreto en werd Tortoreto Stazione genoemd.

Geschiedenis Alba Adriatica

Dat de streek al in de Romeinse tijd bewoond was weet men doordat er langs de kust een aantal ruïnes van kleine haventjes gevonden zijn die voor miliataire doeleinden gebruikt werden. Ook zijn er Romeinse overblijfselen, waaronder veel kruiken, gevonden bij de aanleg van o.a. het Piazza del Popolo.

In later jaren was de streek vaak het strijdtoneel van oorlogen tussen de Grieken en de Goten en ook de overheersingen van de Longobarden en de Normandiërs zorgden voor veel armoede in de streek. Bovendien werd de kustlijn geteisterd door aanvallen van Saraceense en Turkse piraten. (Aan de noordzijde van de stad is nog een van de vele uitkijktorens te zien die gebouwd waren om deze invallen te voorkomen.)

Van de 16e tot de 18e eeuw maakte de streek deel uit van het Koninkrijk Napels en vormde het grensgebied met de Pauselijke Staat, wat tot de Eenwording van Italië zou duren.

Na een lange bureaucratische strijd, die eigenlijk al tegen heet einde van de 19e eeuw begon, werd Tortoreto Stazione in 1956 omgedoopt tot Alba Adriatica en begon haar bestaan als een onafhankelijke stad.

Behalve het toerisme is ook de leerbewerking een belangrijke industrie in het stadje.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email