Aci Castello (Provincie Catania)

Aci Castello is een kustplaats in de provincie Catania op Sicilië. De stad heeft ongeveer 18 duizend inwoners. De grootste attractie van Aci is het kasteel, dat op een rots langs de kust boven alles uittorent. Vanuit het historische centrum kan men genieten van een schitterend panorama over de Middellandse Zee.

Alles over Aci Castello

VVV

Het Ufficio Turistico is in de Via Savoia, 18 (Telefoon: +39 0957373424 of 0957373425).

Bezienswaardigheden

Kasteel Aci Castello
Het kasteel van Aci Castello

De belangrijkste attractie van Aci Castello is, behalve het bovengenoemde Normandische kasteel, de in de 20e eeuw geheel verbouwde moederkerk. Deze wordt opgeluisterd door fresco’s van de hand van Pietro Paolo Vasta.

Het Stedelijk Museum (Museo Civico) zetelt in het kasteel (Piazza Castello, tel. +39 320 4339691). Het is in drie secties verdeeld, te weten paleontologie, mineralogie en archeologie.

Wie van een beetje groen wil genieten kan terecht in de Botanische Tuin van de stad, die vooral door een grote verzameling cactussen gekenmerkt wordt.

De Faraglioni dei Ciclopi zijn acht grote rotsen die kort voor de kust boven de zeespiegel uitsteken. Samen met het Isola Lachea vormen ze een beschermd natuurreservaat. In de Odyssee wordt het Lachea eiland beschreven als enkel bewoond door geiten. Vogens de Griekse legende zouden de rotsen door de Cycloop Polyphemos naar een vluchtende Odysseus gegooid zijn.

Aci Trezza

Aci Castello - Faraglioni van Aci Trezza
De Faraglioni van Aci Trezza in “La Terra Trema”

De deelgemeente Aci Trezza is een vissersdorpje met een prachtig uitzicht over de Ionische Zee en de Faraglioni dei Ciclopi. Het in de 17e eeuw gestichte dorpje vormde de achtergrond voor de beroemde roman “I Malavoglia” van Giovanni Verga, die in het Nederlands als “De Leeglopers” vertaald is en door Luchino Visconti verfilmd als “La Terra Trema”.

Cannizzaro

Ook Cannizzaro is een deelgemeente van Aci Castello. Het is hier dat het treinstation van de gemeente zich bevindt. Het is genoemd naar de familie die het dorp in de eerste helft van de 18e eeuw als leengoed in haar bezit had.

Geschiedenis

Aci Castello is genoemd naar het Normandische kasteel, dat in 1076 gebouwd is, en op een vulkaanrots langs de kust staat. Het woord aci is van Griekse oorsprong (akis) en betekent “puntig voorwerp”.

Het zou kunnen dat de eerste nederzetting op de plek deel uitmaakte bij de geheel verdwenen mysterieuze Griekse stad Xiphonia. Romeinen zouden hier later de stad Rocca Saturnia stichten.

Het kasteel kwam later in handen van de bisschoppen van Catania.

Het is in de loop der eeuwen veschillende keren verwoest en weer opgebouwd, onder andere door koning Tancredi in de 12e eeuw.

In de 14e eeuw nam Frederik II van Aragon het kasteel over van Ruggero Lauria. Vier eeuwen later kwam het in handen van Giuseppe Emanuele Massa.

Tegenwoordig is de bevolking, behalve van het toerisme, vooral van de agricultuur afhankelijk.

Wel moet gezegd worden dat er weinig moeite gedaan wordt om meer toeristen aan te trekken. In de 50’er jaren zijn sporen gevonden van een necropolis die waarschijnlijk een hectare groot was. Er is geen enkele poging gedaan om deze op te graven.

Aci Castello, Provincie Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email