Geschiedenis Alessandria

Alessandria was al bewoond ten tijde van de nieuwe steentijd (ongeveer 11 duizend jaar voor Chr.). De inwoners waren toendertijd en mengelmoes van verschillende volkeren waaronder de Galliërs, de Kelten, de Liguriërs en de Etrusken.

Geschiedenis Alessandria

Na eerst door de Romeinen en later door de Lombarden bezet te zijn geweest, was de streek vanaf het begin van de Middeleeuwen in handen van de Monferrato’s, die er 7 eeuwen lang de macht zouden uitoefenen.

Tussen de jaren 700 en 1000 na Chr. was de streek dunbevolkt. Er waren wat kleine dorpen op plekken waar vroeger al nederzettingen geweest waren. Men leefde vooral van de agricultuur, de jacht en de visvangst. Ook werd er handel gedreven met de omringende streken en met name met de Liguriërs.

Alessandria zelf was toen dankzij de gunstige ligging al een redelijk belangrijke plaats.

21 April 1168 was een belangrijk datum voor de stad, aangezien men op die dag een aantal gemeenten samenvoegde om Alessandria te vormen. Plaats van handeling was het kasteel van Rovereto en het gebeurde allemaal in opdracht van Paus Alexander III Bandinelli, die op deze wijze een soort bolwerk tegen de Barbarossa’s en tegen Genoa probeerde te creëren met als doel de handel langs de Romeinse wegen naar het noorden te beschermen.

Tussen 1174 en 1175 werd een aanval door Barbarossa weerstaan, met enige hulp van Genoa, de Lega Lombarda en de Paus.

In 1183, na de Vrede van Costanza, heette de stad korte tijd Cesarea (op keizerlijk bevel).

In 1198 werd Alessandria een vrijstad en vrijwel de hele 13e eeuw werd gekenmerkt door economische vooruitgang, die o.a. leidde tot de bouw van het Palazzo del Pretorio (het huidige Palatium Vetus). Een deel van de welvaart kwam door de activiteiten van de Orde der Umiliati, monniken die in de garenhandel werkzaam waren.

Hierna kwam Alessandria in verschillende handen (de Visconti, de Sforza), vooraleer, alhoewel administratief in grote mate onafhankelijk, deel uit te gaan maken van het Hertogdom Milaan.

In 1535 kwam Milaan (en dus ook Alessandria) onder Spanje, wat tot 1706 zou duren. Ondanks administratieve onbekwaamheid ontwikkelde de stad zich gedurende deze tijd gestadig verder tot handelscentrum en tot militaire basis.

In 1706 werden de Spanjaarden door de troepen van Savoye verjaagd en in 1713, bij de Vrede van Utrecht, kwam Alessandria officiëel in handen van dit Koninshuis. Eeen periode van grote voorspoed volgde en de stad werd heringedeeld, het oude centurm platgegooid en de zeshoekige Cittadella gebouwd (1728).

In 1796 werd Vittorio Amedeo III door Napoleon verslagen en in 1802 werd Alessandria bij Frankrijk gevoegd. In 1814 werd de stad overwonnen door de Oostenrijkers en kwam het weer terug in handen van de Savoye, waarna het deel uit ging maken van heet Koninkrijk Sardinië.

Na de eenwording van Italië werd Alessandria provincie-hoofdstad. De industrie ontwikkelde zich verder en tegen het einde van de 19e eeuw werden de sloppenwijken met de grond gelijk gemaakt  en de stadsmuren gesloopt.

Het grootste succesverhaal van Alessandria was de hoedenmakerij van Giuseppe Borsalino en in 2006 is er in de stad zelfs een aan deze beroemde hoed gewijd museum geopend.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email