Sint-Pieterskathedraal Alessandria

De Sint-Pieterskathedraal van Alessandria is eigenlijk de vroegere San Marco Kerk. Hoogtepunten zijn de meer dan 100 meter klokkentoren en een aantal schilderijen van de hand van Guglielmo Caccia.

Weetjes Sint-Pieterskathedraal Alessandria

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Duomo van Alessandria is Piazza Giovanni XXIII, 15121 Alessandria (tel. +39 0131234794). Toegang: Gratis. Openingstijden: Onbekend.

Geschiedenis en beschrijving

De eerste versie van de aan Sint Pieter gewijde Dom van Alessandria werd in 1170 gebouwd, op wat tegenwoordig het Piazza della Libertà is. Een eeuw later was deze kerk niet toereikend meer vanwege de bevolkingstoename en werd ze neergehaald en door een nieuwe kathedraal vervangen.

De bouw van deze nieuwe kerk duurde van 1291 tot 1297 en de architekt was Ruffino Bottino.

In de loop der jaren vonden vele verbouwingen en uitbreidingen plaats, maar in 1803 werd de kerk door Napoleon vernietigd om er een Piazza d’Armi (een “wapenplein” waar de troepen oefenden) te creëren.

Het was ook Napoleon die in 1810 bepaalde dat de San Marco Kerk (met het bijbehorende Domenikaner klooster) de nieuwe kathedraal van de stad zou worden. Nadat de restauratiewerkzaamheden voltooid waren werd de kerk opnieuw ingewijd, als de San Pietro Kathedraal.

De door Edoardo Mella ontworpen façade stamt uit de 2e helft van de 19e eeuw en wordt gekenmerkt door de neo-klassieke stijl en de 106 meter hoge klokkentoren.

Bezienswaardigheden San Pietro Kathedraal (Alessandria)

  • Het reliëf links op de façade toont de legendarische held Gagliaudo Aulari, die Alessandria van de belegering door Barbarossa bevrijdde.
  • Het houten standbeeld van de Madonna della Salve.
  • Er zijn een aantal schilderijen te zien van de hand van Guglielmo Caccia (bijgenaamd Il Moncalvo), een belangrijke schilder uit de tijd van de contrareformatie.
  • De koepeltrommel wordt versierd met standbeeld van de schutsheiligen van de gemeentes die de Lega Lombarda (een alliantie van oorspronkelijk 4, later 30 steden tegen Frederik Barbarossa) vormden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email