Palatium Vetus Alessandria

Het Palatium Vetus bevindt zich aan het Piazza della Libertà in Alessandria. Het is het voormalige administratieve centrum van de stad en bestaat al evenlang als Alessandria zelf.

Weetjes Palatium Vetus Alessandria

Adres

Het adres van het Palatium Vetus is Piazza della Libertà, 28 – 15121 Alessandria.

Geschiedenis

Palatium Vetus Alessandria
Palatium Vetus

Het Palatium Vetus is rond het jaar 1170 gebouwd, en was bedoeld als het administratieve en politieke centrum van de toen net gestichte stad. Het bestond uit twee delen en liep eigenlijk via een aantal binnenplaatsen en belendende gebouwen door tot de Via dei Martiri.

Het is hier dat de Podestà en de Capitano del Popolo hun zetel hadden, net als in later jaren de Pretorio. Ook deed het dienst als gevangenis.

In de 16e eeuw namen de Spaanse heersers hun intrek in het gebouw en de lokale administratieve kantoren verhuisden naar het Palatium Novum aan de zuidkant van het plein (waar zich nu het gemeentehuis bevindt).

Na de machtsovername door de Savoye’s namen de afgezanten van deze heersers het Palatium Vetus over.

Vanaf 1856 is het in handen van de Italiaanse Staat, die het in de loop der jaren voor verschillende doeleinden gebruikte, wat ook tot verschillende modificatie’s leidde.

Tegenwoordig is het Palatium Vetus eigendom van de Cassa di Risparmio di Alessandria, een bank die ook voor de restauratie van het gebouw zorg gedragen heeft.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email