Palazzo Municipale Alessandria

Het Palazzo Municipale wordt ook wel het Palazzo Rosso (“Rode Paleis”) genoemd en bevindt zich aan het Piazza della Libertà in Alessandria.

Weetjes Palazzo Municipale Alessandria

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Palazzo Rosso is Piazza della Libertà, 1 – 15121 Alessandria. Het gebouw kan enkel van buitenaf bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Het Palazzo Municipale is in 1772 gebouwd, naar een ontwerp van de architekt Giuseppe Caselli. Nadat men tegen het einde van de 19e eeuw de bouw moest onderbreken werd deze in 1825 (o.l.v. Leopoldo Valizone) hervat en vijf jaar later was het palazzo gereed.

De bijnaam Palazzo Rosso is te wijten aan de kleur van de façade, die uit twee delen bestaat. Opvallend zijn vooral de grote portieken en de klokken, met een diameter van 3,50 meter, op de top.

Het in 1775 ingewijde gemeente-theater, dat deel uitmaakte van het Palazzo Rosso, werd bij bombardementen in 1944 verwoest.

Bezienswaardigheden Palazzo Municipale

  • De windhaan op het Palazzo Municpale stamt uit de 9e eeuw en is 1215, na een oorlog, buitgemaakt op de Casalesi. (Casalese is de naam van het zuidelijke deel van de provincie Alessandria en is genoemd naar het stadje Casale Monferrato.)
  • De linkerklok geeft de schijngestalten van de maan aan. Middenin is de poolster te zien en helemaal bovenaan het Vissen-teken, dat verwijst naar de stichting van Alessandria, op 31 Maart 1168.
  • De rechterklok toont de dag van de week en de datum.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email