Top 10 Bezienswaardigheden Alessandria

De belangrijkste bezienswaardigheden van Alessandria stammen uit de middeleeuwen en de Renaissance tijd. Het kasteel van de stad is erg goed bewaard gebleven. Speciale aandacht verdient het Borsalino Museum, dat gewijd is aan een hoed die Alessandria op de mode-landkaart geplaats heeft.

Top 10 Bezienswaardigheden Alessandria

Santa Maria del Carmine Kerk

Santa Maria del Carmine - Top 10 bezienswaardigheden Alessandria

De Santa Maria del Carmine Kerk is één van de bekendste en mooiste kerken van Alessandria. Ze is in de 14e eeuw gebouwd. De huidige aanblik is het resultaat van een restauratie die halverwege de 19e eeuw begon en bijna 100 jaar duurde. 

Het Palazzo del Municipio is, met onderbrekingen, tussen de 18e en 19e eeuw gebouwd. Hoogtepunten zijn de drie enorme klokken en de (oorspronkelijk uit de 9e eeuw stammende) windhaan.

De Dom van Alessandria: De façade van de kerk stat uit de 19e eeuw. De mooie koepel is versierd met standbeelden die de steden van de Lega Lombarda verbeelden.

Palazzo Cuttica di Cassine: Dit paleis uit de 18e eeuw is gebouwd door een familie die tot de adelstand behoorde en wordt tegenwoordig gebruikt als zetel van het Museo Civico van de stad.

Palatium Vetus: Gebouwd in de 12e eeuw, toen ook de stad gesticht werd, is dit paleis door de eeuwen heen vrijwel altijd het politieke en administratieve centrum van Alessandria geweest.

Het Palazzo Guasco was ooit de zetel van het eerste theater van de stad en huisvestigt tegenwoordig (o.a.) een moderne kunstgalerij.

Teatro delle Scienze: Het natuurhistorisch museum wordt gecombineerd met het Planetarium van de stad.

De Santa Maria di Castello Kerk is de oudste kerk van Alessandria en heeft een veelbewogen geschiedenis achter de rug.

De Cittadella, het oude kasteel van van de stad is één van de best bewaard gebleven kastelen uit de tijd.

Palazzo Ghilini: Dit door de familie Ghilini gebouwde paleis zou het later onder de Savoye’s tot Koninkijk Paleis schoppen.

De Santi Alessandro e Carlo Kerk deed in het begin van de 19e eeuw een aantal jaen dienst als Kathedraal van Alessandria.

Meer Bezienswaardigheden Alessandria

De Santi Stefano en Martino Kerk is in de 18e eeuw gebouwd. Hoogtepunt in deze kerk is een verguld houten Mariabeeldje..

Arco di Trionfo: Deze triomfboog bevindt zich aan het einde van de Via Dante. De boog is in 1768 opgetrokken ter ere van het bezoek aan de stad van de toenmalige Koning van Sardegna, Vittorio Amedeo III. De ontwerper was Giuseppe Caselli.

Voormalige San Francesco Kerk: Deze 13e eeuwse kerk is nu eigendom van de staat, maar werd al eeuwenlang niet meer als kerk, maar als militair ziekenhuis, gebruikt.

Santa Maria del Carmine Kerk: 14e eeuwse kerk, met een aantal mooie kunstwerken.

Palazzo Inviziati: Gebouwd tegen het einde van de 15e eeuw, als residentie voor de Inviziati familie. Vaak van eigenaar veranderd tot Bisschop Guarnero Trotti Bentivoglio het aanschafte en er de Bisschoppelijke zetel van maakte. In 1670 liet Bisschop Carlo Ciceri het paleis vergroten en in de 19e eeuw vonden nog meer verbouwingen plaats. De zalen op de begane grond worden ekenmerkt door schitterende plafonds (Via Vescovado).

De San Giovannino Kerk bevindt zich in de hoofdstraat van Alessandria de Corso Roma. Het interieur wordt opgeluisterd met mooie houten beeldhouwwerken.

San Giacomo della Vittoria Kerk:

Santi Sebastiano en Dalmazzo Kerk: In de Via San Dalmazzo, op de plek waar oorspronkelijk een aan deze heilige gewijde kerk stond. In 1741 verbouwd door de Benediktijnen, in 1833 toevertrouwd aan de Broederscahp van San Sebastiano. Vanaf het einde van de 19e eeuw werd ze een tijdje niet als kerk gebruikt om in 1955 opnieu geopend te worden door de nonnen van de Apostelen van het Heilige Hart.

De San Rocco Kerk bestaat sinds de 19e eeuw onder deze naam, maar is de voortzetting van het door de Orde der Umiliati gebouwde Giovanni dei Capucci complex.

Beata Vergine di Monserrato Kerk

Het Antiquarium di Villa del Foro (Via Oviglio, 10) bevindt zich bij de opgravingen van het antieke Romeinse Forum Fulvii, dat uit de periode tussen de 2e eeuw vòòr en de 3e eeuw na Chr. stamt). De verzameling begint in het Neolithicum en eindigt met de keramiek en glas- en metaalbewerking in de Romeinse tijd.

Het Marenga Museum is gewijd aan de Slag om Marenga, een belangrijke gebeurtenis in de geschiedenis van de streek. Het is gehuisvestigd in de Villa Cataldi.

Het Borsalino Museum is gewijd aan de in 1857 door Giuseppe Borsalino ontworpen  hoed, waar zelfs een film naar vernoemd is.

Het Museo del Ferro is, zoals de naam aangeeft, aan alles wat met ijzer te maken heeft gewijd.

Het Museo Etnografico “C’era una Volta” (oftewel het “Er Was Eens” Museum) toont scènes uit het boerenleven in de 19e en 20e eeuw.

In het Stadsmuseum, dat in 1885 gesticht is, zijn kunstwerken te zien die uit de 15e tot de 18e eeuw stammen en uit kerken en privé-verzamelingen afkomstig zijn.

De Kamers van Arthur (Stanze di Artù) tonen een aantal fresco’s uit de 14e eeuw, die in 1971 in de ontvangstzaal van de Torre Pio V van Frugarolo ontdekt werden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email