Alles over Agrigento

Agrigento is de hoofdstad van de gelijknamige provincie en ligt ongeveer halverwege de zuidwestkust van Sicilië. De stad is in het jaar 581 voor Chr. gesticht en was één van de belangrijkste steden van de Magna Grecia, de Griekse beschaving in het zuiden van wat nu Italië is. Later werd de stad door zowel de Romeinen als de Arabieren ovewonnen. Deze laatsten bouwden de door de Romeinen geplunderde stad opnieuw op de top van een heuvel op. De grootste attractie is de Vallei van de Tempels.

Alles over Agrigento

Toeristeninformatie

Postcode: 92100. Kengetal: 0922.

Beschrijving

Het historische centrum van de stad wordt gekenmerkt door de vele steegjes en binnenplaatsen die erg doen denken aan noord-Afrikaanse steden. De belangrijkst straat is de Via Atenea, die omlijst wordt door historische gebouwen en kerken. Aan de architectuur van deze gebouwen zijn verschillende invloeden af te lezen.

Bezienswaardigheden

Kathedraal Agrigento
Kathedraal

De belangrijkste kerken zijn de 14e eeuwse Kathedraal, de Santo Spirito Abdij en de Santa Maria dei Greci Kerk, die bovenop een Griekse tempel uit de 15e eeuw gebouwd is. Zuilen van deze tempel zijn nog in het middenschip van de kerk te zien. Het interessantste museum is het Museo Civico, dat op het Piazza Municipio staat. Ook het geboortehuis van Luigi Pirandello, Nobelprijswinnaar voor de literatuur, staat in Agrigento.

De grootste en beroemdste bezienswaardigheid is echter de Vallei van de Tempels, die aan de voet van de heuvel te zien is. Een groot aantal ruïnes van tempels getuigt hier van de macht en rijkdom van Akragas, zoals de stad toen nog heette. De tempels hebben alle de ingang aan de oostzijde. De indrukwekkendste is de Tempio della Concordia, die beter bewaard gebleven is dan de andere doordat hij in de 6e eeuw tot kerk omgebouwd werd. De overige tempels werden gedurende de middeleeuwen vaak als bouwmateriaal gebruikt.

De belangrijkste pleinen van de stad zijn het Piazza Pirandello en het Piazza Marconi. De op zondagen autovrije Viale della Vittoria is al eeuwenlang de hoofdstraat van de stad. Een andere belangrijke straat is de Via Atenea.

Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email