Alles over Aosta

Aosta is hoofdstad van de regio Valle d’Aosta, het meest noordwestelijke deel van Italië. Het centrale plein is Piazza Emile Chanoux. Aosta ligt in een ski-gebied en krijgt dan ook tijdens de winter de meeste toeristen.

Alles over Aosta

Ligging en openbaar vervoer

Aosta ligt tussen twee rivieren ingeklemd in een vallei in een bergachtige streek. Het dichtstbijzijnde ski-oord is Pila, een deelgemeente van Gressan, dat over 29 pistes beschikt, met een totale lengte van zo’n 70 kilometer. Voor skiërs is er sinds 1957 een kabelbaan, die in 20 minuten naar Pila voert.

De SS26 doorkruist de stad in oost-westelijke richting. De SS27 voert naar de Zwitserse grens bij de Sint-Bernardspas. De E27 voert van het Franse Belfort naar Aosta, dat ook langs de A5 tussen Turijn en Courmayeur ligt.

Aosta heeft een eigen treinstation. Het ligt op twee lijnen. De eerste, die op het moment (december 2020) buiten werking is, gaat naar Pré-Saint-Didier. Het station is ook een halte op de lijn tussen Chivasso en Turijn (Porta Nuova).

Geschiedenis

De oorsprong van Aosta is Romeins. De naam van de stad is afgeleid van de persoon die haar rond 25 voor Chr. gesticht heeft, keizer Augustus. Het eigenlijke werk was overigens gedaan door generaal Aulus Terentius Varro Murena, die de kolonie Augusta Praetoria Salassorum gesticht has, na de opstandige Salassi verslagen te hebben.

Het grondgebied zelf was echter al eerder bewoond, zoals af te leiden valt aan de vondst van een megalithisch heiligdom.

Na de Salassi als slaven verkocht te hebben, liet de generaal de nieuwe kolonie door drie duizend Pretorianen bevolken (Pretorianen waren eigenlijk een soort van keizerlijke lijfwachten. Het woord werd echter ook gebruikt voor legereenheden die bescherming boden aan andere machthebbers.).

Na de val van het Romeinse rijk werd de streek achtereenvolgens door de Bourgondiërs, de Ostrogoten en de Longobarden aangevallen. Later, in 575, kwam het in handen van de Franken.

Van 979 tot 1032 kwam de stad opnieuw in de handen van de Bougondiërs, waarna het graafschap Valle d’Aosta aan Umberto I Biancamano gegeven werd. Deze Umbert I Withand was de stamvader van het Huis van Savoye, dat het eind 19e eeuw tot Italiaanse koningshuis zou schoppen.

Vanaf dat moment had deze familie er de macht in handen en bleef Aosta ook de hoofdstad van de streek.

Tegenwoordig speelt het toerisme een steeds grotere rol in de economie van de stad.

Bezienswaardigheden

Stadhuis Aosta
Gebouwen aan het Piazza Chanoux

Bezienswaardigheden uit de Romeinse tijd zijn de Boog van Augustus, de Porta Pretoria, het Romeinse Theater en het Forum Romanum, en de in percect conditie verkerende stadsmuren. Deze laatste zijn in het jaar 25 voor Chr. gebouwd.

De Boog van Augustus stamt uit 25 voor Chr. en is een triomfboog ter ere van de overwinning op de Salassi en de stichting van de stad. Het monument staat tegenover de Ponte di Pietra over de rivier de Buthier.

De Porta Praetoria is in hetzelfde jaar gebouwd. De middelste opening was voor wagens en de twee zijbogen voor voetgangers. Op de oostelijke façade is nog iets van het marmer te zien waarmee de hele poort bekleed was.

Deze stadspoort staat aan het begin van wat ooit de toen nog zeven meter brede Decumanus Maximus was, de Via Porta Pretoria, die bij het centrale plein Piazza Chanoux eindigt.

Het Romeins Theater met de 22 meter hoge façade staat op enige passen van de poort. Het had een proscenium van 45 bij 7 meter en had plaats voor 4000 toeschouwers. Het wordt tegenwoordig voor culturele evenementen gebruikt.

De Romeinse Porta Decumana begraafplaats was tot de vroeger middeleeuwen in gebruik. Er zijn drie mausoleums en ruïnes van een vroeg-Christelijke kerk gevonden, met verschillende glazen en bronzen objecten.

De Criptoportico Forense is een lange, nu ondergrondse gang die langs het Forum Romanum liep.

Het mooiste en centraalste plein van de stad is het Piazza Emile Chanoux, waar onder andere het Stadhuis staat. Ook het VVV (Ufficio Informazioni Turistiche) van de stad is aan dit plein.

Het Palazzo Roncas is het belangrijkste burgergebouw. Ook staan er nog vrij weel middeleeuwse torens.

De later gerenoveerde Kathedraal stamt oorspronkelijk uit de 13e eeuw. Het Sant’Orso Complex omvat een gotische kerk, een crypte en een klooster. In het Santa Caterina Klooster zijn delen van het oude Romeinse Amfitheater geïncorporeerd.

Gedurende de zomer is Aosta een mooi uitgangspunt voor wandelingen ïdoor de natuur. Een van de populairste bestemmingen is het kasteel van Fénis, dat 13 kilometer ten zuiden van Aosta ligt.

Universiteit

De Universiteit van de Valle d’Aosta bestaat pas sinds 1999. De belangrijkste zetel is aan de Strada dei Cappuccini.

Aosta

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email