Alles over Cremona

Cremona is een middelgrote stad in de regio Lombardije en de hoofdstad van de provincie van dezelfde naam. De stad wordt gekenmerkt door een schitterend middeleeuws centrum en een nieuwer gedeelte met indrukwekkende paleizen met grote binnenplaatsen. De grootste bekendheid geniet Cremona dankzij de instrumentenmakers. Onder andere de beroemde Stradiviarius is afkomstig uit Cremona.

Alles over Cremona

Toeristeninformatie

VVV: Piazza del Comune, 5 – 26100 Cremona (Tel. +39 0372 407081 of 0372 407493; Openingstijden: 10.00 tot 16.30). Postcode: 26100. Kengetal: 0372.

Met de auto/Openbaar vervoer

Cremona
Cremona

Cremona beschikt over een eigen treinstation. De stad ligt op de Pavia-Mantova lijn. Het treinstation bevindt zich aan de noordzijde van het historische centrum, in de Via Dante.

De stad ligt langs de A21 (Torino-Piacenza-Brescia).

Het openbaar vervoer binnen de stad wordt verzorgd door de maatschappij KM Spa. Een kaartje kost 1,30 Euro en is 90 minuten geldig vanaf het moment van stempelen. Op zon- en feestdagen is het echter de hele dag geldig. Wanneer U het op de bus zelf koopt kost het 2,60 Euro. De prijs van een dagkaart is 2,80 Euro. Een 10-kaarten carnet kost 11,50 Euro en kan door meerdere personen gebruikt worden. Een week-abonnement kost 10,50 Euro en gaat op maandag in, terwijl een maand-abonnement 29,50 Euro kost.

Geschiedenis

De streek waar Cremona zich bevindt was al in de prehistorie bewoond. In de 3e eeuw voor Christus werd de stad een Romeinse kolonie en in de 1e eeuw kregen de inwoners burgerrechten. Na door zowel de Romeinen als de barbaren geplunderd te zijn geweest, won de stad onder de Franken weer aan aanzien.

In de 11e eeuw verleende de Kezier van het Heilige Romeinse Rijk Koenraad II politiek asiel aan Benedictus IX, die 21 jaar oud was toen hij voor het eerst tot paus gekozen werd. De keizer vaardigde in die tijd ook de Constitutio de feudis uit, waarbij de erfelijkheid van lagere leenmannen in Italië vasgelegd werd.

In dezelfde eeuw verleende gravin Matilde di Canossa Cremona stadsrechten. De ligging langs de Po zorgde ervoor dat de economie dankzij de handel tot bloei kwam.

Na lange tijd aan de zijde van Keier Frederik Barbarossa gestaan te hebben, werd de stad onderdeel van de Lega Lombarda en streed in de Slag om Legnano. Ook later stond Cremona Keizer Frederik II bij in diens strijd tegen de Padaanse gemeentes.

Na ingelijfd te zijn bij het Hertogdom Milaan, volgde Cremona het lot van deze heersers. De stad kwam achtereenvolgens onder de heerschappij van de Spanjaarden, de Oostenrijkers en de troepen van Napoleon.

Belangrijke bronnen van inkomst zijn de landbouw (vlees, olie, kaas, mosterd) en de staalindustrie. Buiten dat staat Cremona nog steeds bekend vanwege de strijkinstrumenten.

Bezienswaardigheden

Kathedraal en Baptisterium Cremona
Kathedraal en Baptisterium

De belangrijkste kerk is de Santa Maria Assunta Kathedraal, met het 12e eeuwse Baptisterium. Andere belangrijke gebouwen zijn het 13e eeuwse Palazzo Comunale en de tussen de 13e en 14e eeuw opgetrokken Torrazzo.

De bekendste paleizen zijn het Palazzo Fedri (Corso Matteotti), het Palazzo Stanga Trecco (Via Palestro, 36) en het Palazzo Trecchi (Via Trecchi).

Het Piazza del Comune is het centrale plein van de stad en wordt gedomineerd door de immense façade van de Duomo. Het Baptisterium is in 1167 gebouwd. De 112 meter hoge Torrazzo stamt uit de 13e eeuw en is de op twee na hoogste klokkentoren ter wereld.

Een deel van het Palazzo Comunale wordt als museum gebruikt. Het is tussen 1206 en 1245 gebouwd. De Loggia dei Militi is een toevoeging uit het einde van dezelfde eeuw.

Het in 1561 gebouwde Palazzo Affaittati is de zetel van zowel het Museo Civico als van het Museo di Storia Naturale. Vroeger was er ook een Stradivariusmuseum, maar dat is verhuisd naar het Vioolmuseum in het in 1947 ingewijde Palazzo dell’Arte (Piazza Marconi, 5).

De Sant’Agostino Kerk (Via Breda) heeft de Cavalcabò .apel, met onder andere een schilderij van Perugino, als grooteste trekpleister. De Sant’Agata Kerk verbergt een aantal fresco’s van de hand van Campi achter de neo-klassieke façade. De San Sigismondo Kerk is in de 15e eeuw in opdracht van Bianca Maria Visconti gebouwd. De San Pietro al Po stamt uit de 16e eeuw.

Het Palazzo Raimondi (Corso Garibaldi) is de zetel van een school voor instrumentmakers.

Het drukke Piazza Marconi stamt uit de 30’er jaren van de vorige eeuw. Hier staat het Teatro Concordia Ponchielli, dat in de tijd van Napoleon opgetrokken is.

Het Museo Berenziano (Via Milano, 5) houdt zich bezig met religieuze kunst. Het Casina Cambonino (Via Castelleone) is de zetel van het Ethnografisch Museum van de Boerengemeenschap van de Val Padana.

Cremona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email