Alles over Salemi

Salemi is een ongeveer 11 duizend inwoners tellende stad in het centrale deel van de provincie Trapani in Sicilië. De stad is ontstaan rond een middeleeuws kasteel, dat nog steeds boven alles uittorent. Het historische centrum van Salemi wordt gekenmerkt door Arabische invloeden. De stad was ooit, één dag lang, de hoofdstad van Italië. In 1968 richtte een aardbeving erg veel schade aan.

Alles over Salemi

Bezienswaardigheden

Het centrale plein van Salemi heet Piazza Alicia en wordt tot de mooiste pleinen van Europa gerekend.

Een tweede belangrijk plein is het Piazza della Dittatura. Een gedenkplaat aan dit plein verwijst naar 14 Mei 1860, de dag dat Garibaldi de stad binnenkwam en zichzelf tot “Dictator van het Koninkrijk van de Twee Siciliës” uitriep. Hij liet vervolgens de Italiaanse vlag op de ronde toren van het Normanno-Svevo Kasteel plaatsen en verklaarde dat Salemi de eerste hoofdstad van Italië was, een titel die de stad precies een dag behield.

Het Normandische Kasteel is in de 12e eeuw opgetrokken.

De belangrijkste kerk van de stad is de Chiesa del Collegio, die in de 18e eeuw verbouwd en vergroot is. In de Sant’Agostino Kerk is een meerkleurig marmeren standbeeld van de hand van Gagini te zien. Net buiten de stadsmuren zijn de ruïnes gevonden van een vroeg-Christelijke kerk uit de 14e eeuw.

Andere archeologische vondsten zijn de necropolissen van Mokarta en van San Ciro.

Museums

Het Stadsmuseum (Museo Civico) van Salemi zetelt in het in de 17e eeuw gebouwde Collegio dei Gesuiti. De verzameling is verdeeld over de secties archeologie, Risorgimento en Heilige Kunst. Verschillende werken, waaronder de Madonna della Candelora, zijn afkomstig uit bij de aardbeving van 1968 vernielde kerken. Via de laatste zaal van het museum betreedt men een kapel waarin het Heilige Huis van Loreto natuurgetrouw nagebootst is. (Adres: Via Francesco D’Aguirre).

Geschiedenis

De naam van de stad is afgeleid van het Arabische woord voor “vrede”, salam. De huidige stad is in de elfde eeuw op de ruïnes van het oude Halicyae gebouwd. Deze nederzetting was door de Sicanen of de Elymiërs gesticht en vocht met Segesta tegen Syracuse. Door de Romeinen werd de stad als onafhankelijk beschouwd.

In de tijd van de Normandische overheersing, toen Ruggero er het kasteel liet bouwen, maakte de stad een snelle ontwikkeling door. Frederik II van Zwaben zou het kasteel later opnieuw opbouwen.

Tijdens de Risorgimento ondersteunde de stad Garibaldi met geld, levensmiddelen en troepen.

Net als in veel steden in de streek werden ook in Salemi verschillende historische gebouwen bij de aardbeving van 1968 met de grond gelijkgemaakt.

Salemi, provincie Trapani

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email