Alles over Urbino

Urbino is een van de mooiste kleinere steden van Italië. De stad, die tijdens de Renaissance erg machtig was, bevindt zich in het noordelijke deel van de regio Marche. Het Palazzo Ducale behoort tot de beroemdste bezienswaardigheden van het land en staat dan ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Alles over Urbino

Toeristeninformatie

Provincie: Pesaro en Urbino. Regio: Marche. Postcode: 61029. Kengetal: (+39) 0722. VVV: Het IAT (Informazioni e Accoglienza Turistica) bevindt zich aan het Piazza Rinascimento 1 – 61029 Urbino (tel. +39 0722 2613; openingstijden: Elke dag van 09.00 tot 13.00; dinsdag en vrijdag van 15.00 tot 17.45 uur en zaterdag en zondag van 15.00 tot 18.00 uur).

Met de Auto/Openbaar Vervoer

Urbino ligt redelijk afgelegen en er loopt geen enkele snelweg dichtbij de stad. Vanuit Rome is het nog steeds het handigst de oude Romeinse herenweg Via Flaminia (SS3) te volgen. Vanuit Florence neemt U eerst de E45 tot San Giustino en dan de SS73. Vanaf de Adriatische kust volgt U de SS423 vanuit Pesaro of de E78 vanuit Fano.

Urbino heeft sinds 1987 geen treinstation meer. De maatschappij Adriabus verzorgt direct busverbindingen met Fano en Pesaro.

Bezienswaardigheden

De allergrootste trekpleister is het 15e eeuwse Palazzo Ducale, waar grote aantallen meesterwerken uit de schilderkunst van die tijd te zien zijn. Behalve de neo-classicistische door Valadier ontworpen kathedraal is ook het San Giovanni Battista Oratorium interessant. Andere opvallende kerken zijn de Sant’Agostino Kerk, de San Giuseppe Kerk, de San Francesco Kerk en de San Domenico Kerk.

Geschiedenis

Palazzo Ducale Urbino
Palazzo Ducale

Al in de 3e eeuw voor Christus was Urbino een Romeinse gemeente. De naam van de stad is afgeleid van het toenmalige Urvinum Metaurense. In de Grieks-Gotische oorlog in de 6e eeuw werd de stad door de Byzantijnse Generaal Flavius Belisarius veroverd.

Nadat de Frankische koning Pepijn de Korte de stad aan de kerk gedoneerd had, koos Urbino de kant van de Ghibellijnen. In 1155 begon de overheersing door de familie Montefeltre, die in de 15e eeuw, onder Federico da Montefeltro op zijn hoogtepunt zou zijn. In 1443 werd Urbino dan ook door Paus Urbanus IV to Hertogdom uitgeroepen.

Vanaf 1508 kwam het hertogdom in handen van de Della Rovere familie, die het tot 1631 vrijwel continu in hun bezit hadden. In dat jaar werd het door de kerk overgenomen. Een nieuwe bloeiperiode begon onder Paus Clemens XI. Na de Franse bezitting kwam de stad deel uit te maken van de Tweede Romeinse Republiek.

Urbino, provincie Pesaro en Urbino, Marche

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email