Amfitheater Catania

Het Amfitheater van Catania stamt uit de 2e eeuw voor Christus. Met een omtrek van 309 meter en 15 duizend zitplaatsen is het één van de grootste oude amfitheaters ter wereld. Enkel het Romeinse Colosseum en de Arena in Verona zijn nog groter. De onderste gang is vrijwel in zijn geheel bewaard gebleven.

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Piazza Stesicoro. Telefoon: +39 095 7472268. Openingstijden: Dinsdag t/m zaterdag van 09.00 tot 13.00 en van 14.30 tot 17.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Geschiedenis en beschrijving

Wat nog over is van het Romeinse Amfitheater van Catania is midden op het Piazza Stesicoro te zien. Dit was geheel in de vergetelheid geraakt tot de Prins van Biscari het tussen 1904 en 1906 op liet graven.

Hoewel het grotendeels onder moderne gebouwen verstopt is is een gedeelte onder de grond zichtbaar.

Het amfitheater stamt waarschijnlijk uit de 2e eeuw voor Christus. In de tijd van Theodorik was het al flink vervallen. De Normansiche heerser Ruggero gebruikte grote blokken steen van het monument voor de bouw van de Kathedraal. Deze zijn nog te zien aan de buitenkant van de apsissen in de Via Vittorio Emanuele II.

Het bestaat uit een over drie niveaus verspreide 14 treden tellende cavea en een podium. Drie overdekte gangen (ambulacri) gaven toegang tot deze drie niveaus, die corresponderen met de twee rijen bogen en de attiek.

De arena heeft een omtrek van 192 meter, terwijl de omtrek van hele monument 309 meter is.

Men denkt dat er 15 duizend zitplaatsen en evenveel staanplaasten waren.

Amfitheater – Piazza Stesicoro, Catania

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *