San Ciriaco Kathedraal Ancona

San Ciriaco - Dom van Ancona

De Kathedraal van Ancona is gewijd aan de heilige Ciriaco en bevindt zich op de Colle Guasco. Het is een middeleeuwse kerk die op de ruïnes van een al bestaande vroeg-Christelijke construktie gebouwd is.Oorspronkelijk was de ingang was aan de oostzijde, maar deze werd in het begin van de 13e eeuw naar de andere kant verplaatst.

Weetjes San Ciriaco Kathedraal (Ancona)

San Ciriaco Kathedraal Ancona
Façade van de San Ciriaco Kathedraal

De Duomo van Ancona is gewijd aan een Armeense bisschop. Deze Ciriaco werd  in de 4e eeuw tot martelaar gemaakt en werd vervolgens de schutsheilige van Ancona.

Deze middeleeuwse kerk is in de loop der eeuwen erg vaak verbouwd en gerestaureerd. Met de oorspronkelijke construktie werd in de 10e eeuw een aanvang gemaakt, maar de bouw was pas in het midden van de 13e eeuw voltooid.

De vroeg-Christelijke kerk die eerder op de plek stond was gewijd aan San Lorenzo en deze was op zijn beurt weer op een heidense tempel gebouwd.

Net als deze vroeg-Christelijke versie had de tussen 998 en 1015 gebouwde nieuwe kerk drie schepen. De ingang was aan de oostzijde, maar werd in het begin van de 13e eeuw naar de overzijde verplaatst. Het vloerplan is dat van een Grieks kruis en stamt ook uit die periode.

Latere restauratie volgden in de 19e eeuw en na Oostenrijks-Hongaarse bombardementen in 1915. Ook gedurende de 2e wereldoorlog werd er schade aangericht en na de aardbeving van 1972 was de Duomo zelfs vijf jaar lang gesloten.

De facade wordt voorafgegaan door een brede trap. De Gothisch aandoende ingang stamt uit 1230 en is waarschijnlijk ontworpen door Giorgio da Como. Margheritone d’Arezzo was (misschien) verantwoordelijk voor de koepel, die uit dezelfde periode stamt. De klokkentoren staat een stuk verwijderd van het centale deel van de kerk en is in 1314 opgetrokken.

Bezienswaardigheden San Ciriaco Kathedraal

  • De Heilige Ciriaco ligt zelf in de kerk begraven.
  • Een door Vanvitelli ontworpen aedicula, met de Madonna van San Ciriaco.
  • De “Maagd van Alle Heiligen” is een schilderij dat de Madonna afbeeldt. Toen Napoleon op 25 Juni 1796 de Marche binnenviel, zouden de ogen van de goede vrouw aan het rollen geslagen zijn.

Crypten

In de crypte onder de kerk, die Cripta delle Lagrime genoemd wordt, bevindt zich een in 1834 gesticht museum, waar religieuze kunst tentoongesteld wordt. In de crypte hier tegenover bevinden zich de graven van, niet enkel Ciriaco, maar ook de heiligen San Liberio en San Marcellino. De drie urnen werden in de 18e eeuw versierd met beeldhouwwerken van de hand van Gioacchino Varlè.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email