San Francesco delle Scale Kerk Ancona

San Francesco alle Scale Kerk (Ancona)

De San Francesco delle Scale Kerk is een 14e eeuwse kerk in Ancona. Het opvallendste aan deze kerk is het enorme, rijkelijk versierde portaal. In de loop der eeuwen deed deze kerk onder ander dienst als kazerne, ziekenhuis en museum. Tegenwoordig is het weer een kerk.

Weetjes San Francesco delle Scale Kerk

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De Chiesa di San Francesco delle Scale bevindt zich op het Piazza San Francesco.

Geschiedenis San Francesco delle Scale Kerk

San Francesco alle Scale Kerk (Ancona)
San Francesco alle Scale Kerk

Oorspronkelijk was deze in 1323 gebouwde kerk gewijd aan Santa Maria Maggiore. Het bijbehorende klooster en oratorium waren al eerder, in 1295, gebouwd.

De trappen waaraan de kerk haar huidige naam te danken heeft, stammen uit 1447.

Zoals meerdere kerken in Ancona is ook de San Francesco delle Scale gedurende de Napoleontische tijd voor militaire doeleinden gebruikt. In 1852 werd ze gesloten, om tot ziekenhuis omgebouwd te worden. Na een verbouwing tegen het einde van de 19e eeuw werd het de zetel van de Pinacoteca Civica en vanaf 1953 doet ze weer als kerk dienst.

Het meest opvallende aan de façade is het Gothisch-Venetiaans aandoende portaal dat er als een tabernakel uitziet. Het stamt uit de 15e eeuw en is ontworpen door Giorgio da Sebenico. De hoofden die rondom de ingang gebeeldhouwd zijn zijn deels door Sebenico en deels door Giorgio Orsini vervaardigd. De beeldhouwwerken links en rechts van de ingang verbeelden San Bernardino da Siena en Santa Chiara. Erboven worden Sant’Antonio da Padova en San Lodovico da Tolosa afgebeeld.

Het interieur bestaat uit een enkel schip.

Bezienswaardigheden binnen de San Francesco delle Scale Kerk

  • Apsis: Lorenzo Lotto schilderde de Asssunta.
  • Pellegrino Tibaldi was verantwoordelijk voor de “Doop van Christus”.
  • Andrea Lilli schilderde de “Madonna van Loreto”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email