Santa Maria della Piazza Kerk Ancona

Ancona - Santa Maria della Piazza Kerk - Ingang

De Santa Maria della Piazza Kerk is een van de oudste en mooiste kerken van Ancona. Vooral de façade is van grote schoonheid. Ze heeft in de loop der eeuwen onder verschillende namen bekend gestaan. Onder Napoleon deed de kerk eerst dienst als stal, en later als munthuis.

Weetjes Santa Maria della Piazza Kerk Ancona

Santa Maria della Piazza - Kerken Ancona
Het portaal is een van de hoogtepunten van de Santa Maria della Piazza Kerk

De Santa Maria della Piazza Kerk is gebouwd op de ruïnes van een vroeg-Christelijke kerk die aan Santo Stefano gewijd was. Nog eerder stond er waarschijnlijk een heidense, aan een zeegod, gewijde kapel.

De oorspronkelijke naam van de kerk, die waarschijnlijk in de 10e eeuw gebouwd is, was Santa Maria del Canneto. Een eeuw later stond ze bekend als de Santa Maria del Mercato, vanwege de aanwezigheid van een markt op het plein voor de kerk. In die tijd deed ze ook dienst als rechtszaal.

Ondanks vele verbouwingen zijn het interieur en de façade nauwelijks veranderd.

In 1495 werden de houten delen van de kerk door brand verwoest en de hele kerk werd in 1690 zwaar beschadigd tijdens een aardbeving. De klokkentoren moest geheel opnieuw gebouwd worden. Ook in 1780 vond, na een instorting, een verbouwing plaats.

In de Napoleontische tijd werd de kerk eerst als stal en later als munthuis gebruikt. In 1806 werd het weer als kerk gebruikt, onder de naam San Rocco e Maria. In 1916 en in 1975 vonden nieuwe restauraties plaats en tegenwoordig worden er vaak concerten gehouden.

Bezienswaardigheden Santa Maria della Piazza Kerk

  • De façade is ontworpen door Filippo Lombardo en stamt uit 1210. Ze wordt gekenmerkt door rijen kleine bogen. Er is ook een symbool te zien van een middeleeuwse corporatie van beeldhouwers, die met de Orde der Tempeliers verbonden was.
  • De ingang (zie foto boven) stamt uit 1297 en is vervaardigd door Magister Philippus en toont symbolen van overvloed en vruchtbaarheid, afgewisseld met oorlogsscènes.
  • Het interieur heeft drie schepen, die door zuilen van elkaar gescheiden worden.
  • Bij de ingang zijn nog vage afbeeldingen van fresco’s die de levens van verschillende heiligen verbeelden te zien.
  • De houten crucifix in de apsis stamt uit de 16e eeuw.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *