Arco di Traiano Ancona

Ancona - Arco di Traiano

De Arco di Traiano (“Boog van Trajanus”) wordt beschouwd als het symbool van Ancona en staat bij de haven van de stad. De 14 meter hoge boog stamt uit de 2e eeuw en is opgetrokken ter ere van de keizer die de haven van de stad groter had laten maken.

Weetjes Arco di Traiano Ancona

Arco di Traiano Ancona
De Boog van Trajanus staat een beetje verloren tussen het moderne havengeweld.

De Arco di Traiano is in het begin van de 2e eeuw gebouwd, als eerbetoon aan Keizer Trajanus, die de haven van de stad had laten vergroten. Ancona werd zodoende de belangrijkste Romeinse uitvalshaven om de Daciërs (de tegenwoordige Roemenen, die na door Trajanus overwonnen te zijn ook de Latijnse taal over zouden nemen).

De Boog van Trajanus is 14 meter hoog en is gemaakt van marmer uit het Griekse Imetto. De architekt was Apollodoro di Damasco, die voor een ontwerp met een enkele boog gezorgd had. Het monument staat bovenaan een aantal trappen en wordt verder gekenmerkt door vier zuilen en een groot hoofdgestel.

Veel van de oorspronkelijk versieringen, waronder inscripties, friezen en vergulde bronzen ramstevens van schepen werden door de Goten (551) of de Saracenen (11e eeuw) verwoest.

Bovenop de boog stonden drie metalen standbeelden, met de Keizer zelf te paard tussen zijn vrouw Plòtina en zijn zus Marciana.

De inscriptie op het bovenste deel bedankt de keizer voor het uit eigen zak betalen van de verbouwing van de haven waardoor de stad een stuk veiliger werd.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email