Anguillara Sabazia

Anguillara Sabazia is een stadje van ongeveer twintigduizend inwoners. Het bevindt zich op iets meer dan 30 kilometer ten noord-westen van Rome, langs het Lago di Bracciano.

Alles over Anguillara Sabazia

Openbaar Vervoer

AnguillaraSabazia
AnguillaraSabazia

Trein: Het station van Anguillara Sabazia bevindt zich op ongeveer 3,5 kilometer buiten het centrum van de stad en ligt op het trajekt Rome-Capranica-Viterbo. Vanaf het station zijn er bussen naar het centrum. De frequentie is ongeveer twee keer per uur en het kaartje kan bij de chauffeur gekocht worden.

Overdag is ongeveer om het half uur een trein naar Roma Ostiense, om het half uur een trein naar Bracciano en om het uur een trein naar Viterbo.

Bus: Er zijn direkte busverbindingen met het station Saxa Rubra in Rome. De maatschappij die de verbinding regelt heet Cotral. De prijs van een enkeltje is 2,20 Euro.

Geschiedenis Anguillara Sabazia

Voor het begin van onze jaartelling bestond er een Romeinse nederzetting op de plek waar zich nu het historische centrum van Anguillara bevindt. De geschiedenis van het stadje hangt naus samen met die van het belendende Bracciano en die van twee families, de Anguillara en de Orsini.

Stichting

Men neemt aan dat de stad ronde de 2e eeuw voor Chr. gesticht is. Een rijke Romeinse, Rutilia Polla, had een villa aan de oever van het meer, waar ze vis kweekte om die in Rome zelf te verkopen. Haar villa was hoekvormig en zodoende (“hoek” is angolo, in het Italiaans) verkreeg de stad de naam Anguillara.

Natuurlijk waren er al eerder nederzettingen en er bij opgravingen in La Marmotta zijn dan ook objekten gevonden die erop wijzen dat de oever van het meer al rond het jaar 5500 voor Chr. bewoond was.

Na het Keizerrijk

Tegen het einde van het keizerrijk vielen de barbaren de streek binnen en de Romeinse villa’s en de landbouwnederzettingen werden aan hun lot overgelaten. Nieuwe dorpen werden op hoger gelegen gedeeltes, die makkelijker te verdedigen waren, gebouwd.

Van het oude vroeg-middeleeuwse Anguillara raakte enkel de plek waar nu het historische centrum is herbewoond.

De familie Anguillara

In de 10e eeuw was de streek, toen vrijwel onbewoond, eigendom van het Vaticaan en werd beheerd door de Camera Apostolica, die de bezittingen van de kerk beheerde en de families koos die het recht kregen de belastingen te innen.

Rond het jaar 950 had de familie Anguillara het beheer over het dorp verkregen. Volgens de overlevering was dit gebeurd nadat Raimone Anguillara een draak gedood had. In werkelijkheid had hij (of iemand anders) waarschijnlijk een troep struikrovers die de weinige inwoners van de streek terrorizeerde verslagen.

Het historische centrum van Anguillara is op oude Romeinse woningen gebouwd. Het eerste document dat melding maakt van het Castrum Angularia stamt uit 1020, refereert aan Guido Anguillara als leenheer van de stad en benoemt enige inwoners die het recht hadden in het meer te mogen vissen. Het wordt bewaard in het archief van de Santa Maria in Trastevere Kerk.

De erfgenaam Gherardo Anguillara koos in 1090 de zijde van de Prefetti di Vico in hun strijd tegen de Romeinen.

In 1191, toen (de in Nijmegen geboren) Hendrik VI, de zoon van Frederik Barbarossa, in Rome tot Keizer van het Heilige Roomse Rijk gekroond werd verbleven hij en zijn gevolg in Anguillara, waarschijnlijk als dank voor de loyaliteit die de familie Anguillare hem in de loop der jaren getoond had.

In de 13e eeuw namen de Di Vico het leenheerschap over, en dit duurde tot 1246, toen de Anguillara het terugwonnen. De heerschappij over de streek werd vanaf dat moment tusse beide families verdeeld.

In 1320 werden het meer en de omliggende gebieden aan Pietro de Pinea, een verwant van de Anguillara toegewezen.

Nadat de pausen in het begin van de 14e eeuw naar Avignon vertrokken waren, verhuisden de Anguillara naar Capranica en naar Rome, waar ze (ook via de juiste huwelijken) al snel tot de aristocratie gingen horen. Dit ging wel ten koste van Anguillara zelf.

Vanaf 1443 breidde de familie hun invloed uit naar o.a. Vetralla en Caprarola, maar de reputatie die vooral Everso II en diens zoon Francesco opbouwden als leugenachtige tirannen kostte de laatste een excommunicatie en opsluiting in het Castel Sant’Angelo. Ook werd de macht over het terrritorium teruggegeven aan de Camera Apostolica.

De familie slaagde er nog even in hun bezitting terug te krijgen, maar vanaf 1490 verdwenen ze van het toneel.

De familie Orsini

In 1493 werd Anguillara gekocht door Gentil Virginio Orsini, die het enkele jaren later na een belegering door Giovanni Borgia, de zoon van de corrupte paus Alexander VI, kwijtraakte, even terugwon en weer kwijtraakte, alvorens het na de dood van deze paus weer in handen van de Orsini kwam.

De Orsini bleven min of meer aan de macht tot in 1551 op last van Kardinaal Sforza het Statuut van Anguillare uitgegeven werd, dat zei dat het hele territorium onder één leenheer moest komen.

In 1560 kwam Anguillara onder het door Paus Pius IV uitgeroepen Hertogdom Bracciano te staan en vanaf dat moment tot 1693 is de geschiedenis van de stad eigenlijk steeds met de Orsini verbonden geweest. In dat jaar hadden de Orsini het moeilijk en werden gedwongen Anguillara aan Francesco Grillo over te doen.

Drie jaar later werd Bracciano aan de Odescalchi verkocht.

Honderdvijftig jaar later werd Anguillara aan de graven Doria Eboli D’Angri verkocht.

In 1872 werd de naam veranderd naar Anguillara Sabazia.

Bezienswaardigheden

De meeste toeristen die naar Anguillara Sabazia komen doen dit meer voor het Lago Bracciano dan om naar de bezienswaardigheden van de stad te komen kijken. Toch zijn er wel een aantal redelijk interessante trekpleisters in het stadje. Hoogtepunten zijn het Palazzo Orsini, de Santa Maria Assunta Kerk en de ruïnes van een voormalige Romeinse villa, die de Muren van Santo Stefano genoemd wordt. (Belangrijkste bezienswaardigheden Anguillara Sabazia)

Weetjes

Het achtervoegsel Sabazia is er om de gemeente te onderscheiden van de stad met dezelfde naam in de provincie Padova.

Toeristen Informatie

Het adres van het gemeentehuis is Piazza del Comune, 1 – 00061 Anguillara Sabazia (RM). Telefoon: +39 069960001, De postcode is 00061 en het kengetal is 06. De stad heeft drie deelgemeenten, te weten Fonte Claudia, Stazione en Ponton dell’Elce. VVV: Er is een Punto Informativo Turistico (PIT) op de Viale Reginaldo Belloni (c/o Piazza del Molo); telefoon: +39 069968415; enkel op zaterdag en zondag van 10.30 tot 14.00 en van 16.00 tot 19.00 uur geopend.

Anguillara Sabazia, provincie Rome

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email