Annunziatella Kerk en Ave Gratia Plena Complex Salerno

Het adres van de Annunziatella Kerk is Via Canali, snc – Salerno. De kerk is enkel bij speciale gelegenheden geopend. Toegang is gratis. De jeugdherberg van de stad heet Ave Gratia Plena en zetelt in het voormalige conservatoriuim naast de kerk.

Annunziatella Kerk Salerno

Geschiedenis en beschrijving

Annunziatella Kerk
Annunziatella Kerk

De Annunziatella Kerk maakt deel uit van een groter complex, waartoe ook het belendende Ave Gratia Plena conservatorium voor arme meisjes behoorde. De bouw van de kerk zelf werd in 1729 voltooid, maar de inwijding vond pas in 1758 plaats. Aangezien er in Salerno al een Annunziata Kerk bestond, kreeg de nieuwe kerk de naam Annunziatella, oftewel “kleinere Annunziata”.

De oorspronkelijke zetel van het conservatorium was bij de niet meer bestaande XII Apostoli Kerk. Het was halverwege de 17e eeuw door de geestelijke Andrea di Sanserino gesticht. De bedoeling was om arme vrouwen ervan te weerhouden zich tot de prostitutie te wenden. Enige jaren later begon de stad ten bate van het conservatorium zelfs een speciale belasting op graan te heffen.

In 1696 verhuisde het conservatorium naar de huidige plek. Een aan de familie Frignano toebehorend paleis werd hiervoor gedeeltelijk met de grond gelijk gemaakt. Het werd later uitgebreid door het met enkele belendende gebouwen samen te voegen.

Bezienswaardigheden

Ave Gratia Plena Salerno (fontein)
Ave Gratia Plena fontein

Het portaal is gemaakt van de lokale vulkanische steensoort piperno.

Het interieur bestaat uit een enkel schip, met een tongewelf, en een aantal met stucco versierde zijkapellen. De twee 19e eeuwse kapellen in de zijbeuk zijn neoclassicistisch, de rest is 18e eeuws barok.

Het hoofdaltaar is versierd met, aan weerszijden, de wapenschilden van het conservatorium, en een schilderij dat de “Aankondiging van de Heer” (Annunciazione) verbeeldt. Bij een restauratie in 1946 werd het koor boven het altaar verwijderd. Ook werden vier vensters die gereserveerd waren voor de vrouwen in het conservatorium dichtgemetseld.

Bij opgravingen in het atrium zijn delen van een apsis met fresco’s uit de 11e eeuw gevonden.

Op de binnenplaats staat een grote fontein, bestaande uit een door een horizontale kroonlijst in tweeën gedeelde nis. In het centrum van de fronton is een tondo te zien, waarop een figuur afgebeeld is. Om deze fontein van dichtbij te kunnen zien, moet men de Ave Gratia Plena jeugdherberg naast de kerk binnenlopen en het uiterst vriendelijke personeel om toestemming vragen.

Links van de voorgevel is een andere fontein te zien. Deze is achthoekig en wordt gekenmerkt door een koepelvormige loggia.

Annunziatella Kerk Salerno

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email