Antieke Monumenten Catania

In Catania zijn veel van de uit de Griekse en Romeinse oudheid stammende monumenten bewaard gebleven, vaak ook in een erg goede staat.

Amfitheater

Het Amfitheater van Catania stamt uit de 2e eeuw voor Christus. Met een omtrek van 309 meter en ruimte voor 15 duizend toeschouwers is het één van de grootste oude amfitheaters ter wereld. Enkel het Romeinse Colosseum en de Arena in Verona zijn nog groter. De onderste gang is vrijwel in zijn geheel bewaard gebleven. Het was geheel in de vergetelheid geraakt tot de Prins van Biscari het in 1904 op liet graven. (Adres: Piazza Stesicoro)

Romeins Theater

Romeins Theater Catania

Het Romeins Theater is tussen de regering van Augustus en die van Adrianus, dus tussen de 1e en de 2e eeuw, gebouwd. Als bouwmateriaal gebruikte men lavasteen en het werd door marmeren standbeelden opgeluisterd. Aan het einde van de monumentale trap was er waarschijnlijk een colonnade, zoals in die tijd gewoon was. De van lavasteen gemaakte zetels waren met marmer bekleed, wat tot de voor het antieke Catania typische zwart-witte effecten leidde. Het theater heeft een diameter van 80 meter.

Odeon

Het Odeon van Catania bevindt zich in de buurt van het Romeinse Theater van de stad. Het is een half-ronde constructie met een capaciteit van 1500 toeschouwers. Het werd vooral voor muziekvoorstellingen en dans gebruikt. Het is waarschijnlijk dat er ook repetities gehouden werden voor evenementen die in het theater plaats moesten vinden. (Adres: Via Teatro Greco, 42.)

Terme Achilliane

De Terme Achilliane bevinden zich onder het Piazza del Duomo. Dit antieke badcomplex stamt uit de 4e eeuw. Om de themen te kunnen bezichtigen moet men door een gang met een tongewelf tussen de Romeinse overblijfselen en de middeleeuwse fundering van de kathedraal. De ingang is tussen de façade van de Duomo en het Palazzo dell’Arcivescovato, langs de noordelijke muur van het Casa del Fercolo.

Terme della Rotonda

De Thermen van de Rotonde maken deel uit van het “Romeins Theater en Odeon Archeologisch Park”. Ze zijn rond de 1e of 2e eeuw na Christus aangelegd. Waarschijnlijk is er later een aan de maagd Maria gewijde Byzantijnse kerk op de plek gebouwd. Het bouwwerk bestaat uit een grote koepel die door steunberen hooggehouden wordt. Hoewel het vloerplan vierkant is heeft het monument dankzij de ronde koepel de naam rontonda gekregen.  (Adres: Via della Mecca.)

Terme dell’Indirizzo

De Terme dell’Indirizzo bevinden zich in de Via San Calogero in het oudste deel van de stad. De ruïnes van dit thermaal badcomplex stammen uit de 2e eeuw. Het zijn de best bewaarde thermen van Catania. Het monument is gedeeltelijk geïncorporeerd in het voormalige Santa Maria dell’Indirizzo Klooster, dat tegenwoordig als school gebruikt wordt. Dit verkaart ook de naam waaronder de thermen bekend staan.

Piazza San Francesco d’Assisi Griekse Vindplaats

In 1959 werd bij toeval onder het Piazza San Francesco een bewaarplaats van offers aan de Godin Demeter gevonden. De opgegraven keramieken objecten stammen uit de de 7e tot de 4e eeuw voor Christus. Het wordt beschouwd als een van de belangrijkste vindplaatsen van zijn soort.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *