Apuaanse Alpen

De Apuaanse Alpen, een bergketen in het noordelijke gedeelte van Toscane, bevinden zich gedeeltelijk in de provincie Lucca en gedeeltelijk in de provincie Massa-Carrara. De belangrijkste steden in het gebied zijn Carrara, Massa en Castelnuovo di Garfagnana.

Apuaanse Alpen

Deze Alpen zijn vooral bekend doordat het hier is dat het beroemde marmer gewonnen wordt, dat in de loop der eeuwen door artiesten als Michelangelo en Canova gebruikt is om er hun meesterwerken van te vervaardigen.

De bergketen maakt eigenlijk deel uit van de noordelijke Apennijnen, maar geologisch gezien, door de fijn gekristallizeerde kalkrotsen, hebben ze meer van de Alpen weg.

De naam “Apuaanse” Alpen, die voor het eerst door de dichter Bocaccio gebruikt zou zijn, heeft de keten te danken aan de Apuanen, een volk dat oorspronkelijk uit het nog noordelijker gelegen Ligurië komt.

In 1985 werd een groot gebied in de Apuaanse Alpen tot natuurpark uitgeroepen, om een aantal endemische dier- en plantensoorten te beschermen.

Behalve het natuurpark zijn de belangrijkste bezienswaardigheden de Antro del Corchia (druipsteengrotten).

De zuidelijke grens van de keten wordt gevormd door de rivier de Serchio. Het dal van deze rivier wordt de Garfagnana genoemd en is eveneens een geliefde bestemming voor toeristen.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email