Arche Scaligere Verona

Verona - Arche Scaligere

De Arche Scaligere (“Scaligeri Sarcofagen”) horen tot de belangrijkste Gotische monumenten van Verona. Ze bevinden zich naast de Santa Maria Antica Kerk en vormen een privé-begraafplaats voor de Della Scala familie. De sarcofagen op deze begraafplaats zijn rijkelijk versierd met beeldhouwwerken en andere ornamenten.

Arche Scaligere Verona

Arche Scaligere Verona
Arche Scaligere

De Sarcofagen van Scaligeri zijn in de 14e eeuw gebouwd, door verschillende beeldhouwers.

In de 16e eeuw had men grote moeite de Arche in goede staat te houden.

In 1786 werd de Arca di Mastino geheel gerestaureerd.

In 1839 vond een algemene restauratie plaats.

De originele standbeelden van Cangrande en Mastino II zijn weggehaald om ze beter te kunnen bewaren. Dat van Cangrande bevindt zich nu in een van de torens van het Castelvecchio.

De Sarcofagen

Wanneer men binnen komt, vindt men de redelijk eenvoudig versierde tombe van Mastino I met de rug tegen de muur van de kerk.

Verder naar binnen staat de tombe van Alberto I, die lijkt op die van Mastino I maar rijkelijker versierd is. De antefixen worden opgeluisterd met de symbolen van de Evangelisten en de figuren van de Patriarchen. Het keizerlijke wapenschild op het deksel wordt geflankeerd door twee van de wapenschilden van de Della Scala‘s.

De drie eenvoudigere tombes tegen de muur die om de begraafplaats staat zijn waarschijnlijk van Bartolomeo I, Cangrande II en Bartolomeo II (of Bailardo Nogarola).

Boven de zijdeur van de Santa Maria Antica kerk bevindt zich het mausoleum van Cangrande I, die onderteund wordt door vier honden die het wapenschild van de Della Scala’s hooghouden. Aan de voorkant staan drie standbeelden, aan de achterkant ziet men Verona en op het deksel van de sarcofaag staat een standbeeld van Cangrande zelf. Vier zuilen houden het baldakijn omhoog, waarop het ruiterstandbeeld staat.

De tombe, die nog sporen van de oude kleuren toont, van Mastino II bevindt zich op vier pilaren. Hij ligt er met een uitgemergeld en bebaard gezicht. Ook bovenop deze tombe bevindt zich een ruiterstandbeeld.

De Arca di Cansignorio is de rijkelijkst versierde van de tombes. De sarcofaag wordt ondersteund door vier engeltjes. Gebeurtenissen uit de evangelieën zijn in de zijkanten gebeeldhouwd. De maker, Bonino da Campione, heeft zijn naam in de sarcofaag gegraveerd.

Achterin het kerkhof bevindt zich het graf van Giovanni della Scala, dat er echter pas in 1831 geplaatst is.

Arche Scaligeri, Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email