Archeologisch Museum Agrigento

Het Museo Archeologico Regionale (Regionaal Archeologisch Museum) van Agrigento zetelt deels in een speciaal opgetrokken gebouw en deels in de voormalige San Nicola Kerk. Het is in 1967 ingewijd.

Archeologisch Museum Agrigento

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: 92100 Agrigento località San Nicola (te. +39 0922401565). Openingstijden: Zondag en maandag van 09.00 tot 13.30; dinsdag t/m zaterdag van 09.00 tot 19.30 uur. Toegangsprijs: 8 Euro; EU inwoners 18-25 jaar: 4 Euro; EU inwoners 0-17 jaar: Gratis. Combi-ticket Valle dei Templi: 13,50 Euro (korting: 7,50 Euro).

Geschiedenis en beschrijving

Efebo - Archeologisch Museum Agrigento
Efebo van Agrigento

Het Museo Archeologico Regionale “Pietro Griffo” (Regionaal Archeologisch Museum) staat op de plek waar zich in de antieke tijd het openbare leven van de stad afspeelde. Dit is nog af te lezen aan de ruïnes van de oude Ekklesiasteron naast de San Nicola Kerk. Hiernaast staat een tempeltje uit de 1e eeuw voor Christus, dat Falaride genoemd wordt en gedurende de middeleeuwen tot oratorium omgebouwd is.

Behalve voorwerpen die bij opgravingen bij het oude Akragas en bij prehistorische vindplaatsen in de streek gevonden zijn worden er ook werken tentoongesteld die tot 1966 in het Museo Civico en het Museo Diocesano te zien waren.

De materialen worden in chronologische volgorde getoond.

In de eerste zaal zijn voorwerpen uit het antieke Akragas te zien.

De tweede zaal toont prehistorische vondsten

Zaal III is gewijd aan zwarte en rode figuren.

In Zaal VI is een grote telamon uit de Tempel van Zeus Olympus te zien. Drie hoofden van andere telamons zijn in nissen in deze zaal geplaats. Telamons zijn gebeeldhouwde mannelijke figuren in haut-reliëf die vaak de functie van een pilaar vervullen.

De in zaal VII tentoongestelde voorwerpen zijn afkomstig uit de wijk die Quartiere Ellenistico-Romano wordt genoemd. Hoogtepunt is een mozaïek van een gazelle bij een bron uit de 1e eeuw.

De tiende zaal toont Grieks-Romeinse beeldhouwwerken, waaronder de beroemde Efebo van Agrigento uit 470 voor Christus.

In zaal IX wordt de numismatische collectie van het museum getoond.

De laatste zalen houden zich bezig met vondsten uit de periode van het Neolithicum tot de tijd van de Griekse kolonisatie van Zuid-Italië.

Località San Nicola – Agrigento

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email