Nationaal Archeologisch Museum Arezzo

Het Nationaal Archeologisch Museum (Museo Archeologico Statale Gaio Cilnio Mecenate) van Arezzo is gehuisvestigd in een oud 14e eeuws klooster dat gebouwd is op de ruïnes van een Romeins Amphitheater. De oudste voorwerpen in de verzameling stammen uit de Etruskische tijd.

Archeologisch Museum Arezzo

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van het Museo Archeologico Nazionale is Via Margaritone, 10 – 52100 Arezzo (tel. +39 0575-20882). Bus: LF1D, LF1S, LF2, LF3, LF7, LF9, LF11, LF13, LFS2, LFS6 en LFS22. Openingstijden: Van maandag tot zondag van 08.30 tot 19.30 uur. Toegangsprijs: 6,00 Euro (korting: 3,00 Euro voor EU inwoners tussen de 19 en 25 jaar oud; gratis voor EU inwoners jonger dan 19). Gratis voor iedereen op de eerste zondag van de maand.

Weetjes Arezzo Archeologisch Museum

Het museum, dat 26 zalen telt, is genoemd naar Gaius Cilnius Maecenas, wiens naam spreekwoordelijk is geworden voor beschermers van de kunsten. Maecenas, die afkomstig was uit Arezzo, was een van de belangrijkste raadgevers van Keizer Augustus.

Het museum is gehuisvestigd in het Klooster van de Montolivetani di San Bernardo, dat op de ruïnes van het oude Romeins Amfitheater van Arezzo gebouwd is. De gewelven van dit amfitheater kan men nog zien in de eerste verdieping van het museum.

Het museum bestaat sinds 1823 en heeft de verzameling steeds groter zien worden, vooral nadat deze samengvoegd is met de collectie van de Broederschap der Leken en met vondsten uit opgravingen in de 19e en 20e eeuw.

Op de begane grond zijn de zalen topografisch verdeeld, terwijl de kamers op de eerste verdieping een thematische indeling hebben. Ook zijn bepaalde zalen op deze verdiepingen gewijd aan de anan het museum geschonken collecties van privé-verzamelaars.

Belangrijkste Bezienswaardigheden Archeologisch Museum Arezzo

  • Een deel van het museum wordt in beslag genomen door de Etrusken. Een hoogtepunt wordt gevormd door de sieraden die gevonden zijn in de necropolis van Poggio del Sole.
  • Een fronton met meerkleurige afbeeldingen van een veldslag, afkomstig uit Piazza San Jacopo (480 voor Chr.).
  • Uit het heiligdom van Castelsecco zijn een groot aantal objekten te zien, waaronder een steen met inscripties die voor de waarzeggerij gebuikt werd.
  • De Casalta amfoor uit de 5e eeuw voor Chr. waarop een schildering uit de school van Meidias te zien is.
  • Een van de twee quinipodium dienog bestaan. Het gaat hier om een grote bronzen munt met drie Etruskische letters en zeven stralen.
  • In het Romeinse gedeelte zijn o.a. veel vazen te zien die uit de streek rond Arezzo zelf afkomstig zijn, veelal stammend uit een periode tussen de 1e eeuwen voor en na Chr.
  • Een standbeeld van Keizerin Livia.
  • Een 3e eeuws portret van een man dat gemaakt is met een techniek waarbij met goudverf op glas geschilderd wordt.

Archeologisch Museum, Via Margaritone 10, Arezzo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *