Archeologisch Museum Sassari

Het Museo Nazionale Sanna is het belangrijkste en bekendste museum van Sassari. De verzameling belicht het noordoostelijke deel van Sardinië en de inwoners van deze streek. De oudste vondsten gaan terug naar de Griekse periode en omvatten vazen, keramiek, schilderijen, sieraden en bronzen en ijzeren objecten van allerlei aard.

Archeologisch Museum Sassari

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Officiële naam: Museo Nazionale Archeologico Ed Etnografico G. A. Sanna. Adres: Via Roma, 53 – 07100 – Sassari. Telefoon: +39 079 272203. Openingstijden: Van 9.00 tot 14.00 uur. Gesloten: Maandag. Toegangsprijs: 3,10 Euro. Toegang is gratis voor gehandicapten. (NB: Tijdens de Covid-crisis kunnen de openingstijden afwijken van wat hier aangegeven is.)

Geschiedenis en beschrijving

Archeologisch Museum Sassari
Archeologisch Museum

Het Archeologische Museum van Sassari is gewijd aan Giovanni Antonio Sanna. Het was deze lokale ondernemer en politicus die zijn archeologische en kunst-verzameling aan de stad doneerde en zo het museum begon. Later werd het uitgebreid met andere privé- en publieke verzamelingen. Het in 1878 geopende museum is in de 30’er jaren van de vorige eeuw geheel opnieuw ingericht.

De collectie is in drie secties verdeeld, te weten het archeologische deel, de pinacotheek en de ethnografische sectie.

De oudste voorwerpen in de archeologische sectie stammen uit de oude steentijd, de nieuwste uit de vroege middeleeuwen. Hoogtepunten zijn het Monte d’Accoddi Altaar, de ondergrondse begraafplaatsen, de tombes van de giganten en de hunebedden. Uit de vroegste periode, van de bronstijd tot de 2e eeuw voor Christus, zijn vooral keramiek en bronzen voorwerpen te zien. Uit latere periodes van overheersing door allerhande andere volkeren zijn de objecten van afwisselender aard.

De Pinacotheek heeft een schilderijenverzameling die van de 14e eeuw tot de huidige tijd strekt. De mozaïeken in de conferentiezaal komen uit Sorso en Alghero.

De ethnografische sectie toont objecten uit het alledaagse leven en werktuigen die gebruikt werden bij de in de streek beoefende ambachten. Ook zijn er traditionele kledingstukken, speelgoed, muziekinstrumenten en andere folkloristische objecten uit Sardinië te zien.

Via Roma, 53 – Sassari

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email