Archeologisch Museum Verona

De ingang van Archeologisch Museum van Verona bevindt zich in de loggia van het Romeinse Theater. Het gebouw zelf was ooit het San Girolamo Klooster. Vanaf 1924 is het museum hier gevestigd. Een groot deel van de tentoongestelde beeldhouwwerken en objecten is in de stad zelf gevonden.

Archeologisch Museum Verona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

Adres: Rigaste Redentore 2 – Verona. Tel. +39 0458000360. Openingstijden: Van dinsdag tot zondag van 09.00 tot 19.00 uur. Maandag van 13.45 tot 19.30 uur.

De verzameling

In de tentoonstellingszaal bij de lift zijn marmeren beeldhouwwerken uit de 1e eeuw na Chr. te zien, alsmede mozaïeken uit de 2e en 3e eeuw. Het onder glas tentoongestelde aardewerk stamt uit de 5e eeuw voor Chr. (Griekse periode) tot de Romeinse tijd.

Langs de gang bevinden zich drie kloostercellen. In de eerste twee zijn bronzen voorwerpen van Etruskische, Italische, Griekse en Romeinse oorsprong te zien. Hoogtepunt is een tweezijdige vrouwelijke herme uit de 2e eeuw na Chr. De zittend afgebeelde etende  Silene (half man, half paard) en de crotales bespelende vrouw zijn in de 5e eeuw voor Chr. gemaakt.

In de derde cel zijn objekten uit de Romeinse keizertijd te zien, die in de huishouding en bij begrafenisrituelen gebruikt werden. Er zijn vooral veel keramieken vazen, terracotta lampen en glasblaaswerk te zien.

In de voormalige refter van het klooster staan marmeren beeldhouwwerken die in Verona zelf gemaakt zijn. In de vloer is een ingelegd polychroom marmeren mozaïek uit de 3e eeuw te zien, dat met de cultus van Dionysus verbonden is. Enkele beelden in deze zaal zijn op het Piazza del Duomo gevonden. Op de muur is een gedeeltelijk vergane fresco van de hand van Giovan Francesco Caroto te zien.

In de kloostergang zijn grafinscripties te zien. Het grootste deel is afkomstig uit Verona zelf. De periode strekt zich uit van de 1e to de 3e eeuw na Chr.

De zogeheten San Girolamo Kapel is versierd met fresco’s die in de 15e en 16e eeuw geschilderd zijn. De “Aankondiging” is van de hand van Giovan Francesco Caroto. Het houten plafond is beschilderd met plantenmotieven en wapenschilden.

Benedenverdieping

In de zaal op de benedenverdieping zijn sierelementen te zien die uit paleizen uit de keizertijd afkomstig zijn. Ook staan hier altaars en standbeelden die gewijd zijn aan de Romeinse godheden die in Verona vereerd werden. In de vloer is een mozaïek ingelegd dat oorspronkelijk een Romeinse villa op het huidige Piazza Bra sierde. Door een opening in de vloer kan men de grandioze spouw zien die door de Romeinen gebruikt werd om het theater te beschermen tegen waterinfiltraties.

In een zaal naast de trap naar deze ruimte zijn, behalve een 15e eeuwse houten kruisbeeld, aan de Keltische Godin Dea Matrona gewijde inscripties te zien.

Archeologisch Museum Verona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email