Arcidosso (provincie Grosseto)

Arcidosso (Fonti del Poggiolo)

Arcidosso is een stadje van iets meer dan vierduizend inwoners in de provincie Grosseto. De gemeente bevindt zich in een heuvelachtige en bosrijke streek die Monte Amiato genoemd wordt. De San Niccolò Kerk is de oudste kerk van de stad.

Alles over Arcidosso (provincie Grosseto)

Nuttige informatie

Regio: Toscane. Provincie: Grosseto. De postcode is 58031 en het kengetal is 0564. Het adres van het gemeentehuis is Piazza Indipendenza, 30 (Telefoon: +39 0564 966438). Het historische centrum is in drie wijken verdeeld. Deze heten achtereenvolgens Terziere di Castello, Terziere di Codaccio en Terziere di Sant’Andrea.

Geschiedenis

Arcidosso is rond de 9e eeuw gesticht. Oorspronkelijk hoort het bij de San Salvatore Abdij, maar in de 12e eeuw komt het in handen van de Aldobrandini familie. Later wordt het stadje veroverd door Siena, dat er eeuwenlang de dienst blijft uitmaken.

De eerste keer dat Arcidosso in een document genoemd wordt is in het jaar 860. In die tijd doet het dienst als verdedigingsslot voor de monniken van de nabije  San Salvatore Abdij.

Tussen de 12e en de 13e eeuw is het stadje eigendom van de Santa Fiore tak van de Aldobrandini familie. Deze laten er het nog steeds bestaande kasteel bouwen.

In 1331 word thet stadje overwonnen door Siena. In de volgende eeuwen blijft het aan deze toenmalige republiek verbonden.

Bezienswaardigheden

Sant'Andrea Kerk Arcidosso
Sant’Andrea Kerk

Het historische centrum van de stad wordt gekenmerkt door de vele middeleeuwse kerken. De belangrijkste zijn de Madonna delle Grazie Kerk, de Sant’Andrea Kerk, de San Niccolò Kerk, de San Clemente Kerk en de San Leonardo Kerk. Buiten het centrum zijn het oude Kapucijner Klooster en de 13e eeuwse plattelandskerk Santa Maria ad Lamulas de moeite waard.

Arcidosso heeft ook een aantal mooie paleizen. De bekendste zijn het Palazzo Comunale, het Palazzo del Marchese la Greca, het Palazzo Pastorelli, het Palazzo Ferrini Amati en het Palazzo Giovannini Banchini.

De Rocca Aldobrandesca is een goed bewaard gebleven kasteel. Ook van de oude stadsmuren staat nog een groot deel overeind.

Madonna delle Grazie Kerk

Het Santuario della Madonna delle Grazie wordt door de lokale bevolking meestal Madonna dell’Incoronata genoemd. Deze kerk is als gevolg van een gedane gelofte na het einde van de pestepidemis van 1348 gebouwd en later steeds vergroot.

San Niccolò Kerk

De in de 12e eeuw gebouwde San Niccolò Kerk is de oudste kerk van Arcidosso. De Romaanse bouwstijl is bij verbouwingen in de jaren 30 van de overige eeuw geconsolideerd. De kerk bestaat uit drie schepen en heeft een basilicaal vloerplan.

Sant’Andrea Kerk

Ook de Sant’Andrea Kerk stamt uit de 12e eeuw en is in de loop der eeuwen vergroot. Het gebouw staat iets boven straatniveau en heeft een zeer sober interieur. Artistiek hoogtepunt is een 16e eeuwse fresco door artiesten uit de Sienese school.

Santa Maria a Lamula Kerk

Pieve di Santa Maria in Lamula Arcidosso
Santa Maria a Lamula

De Pieve di Santa Maria a Lamula staat in de deelgemeente Montelaterone. Ook deze kerk bestond al in de 12e eeuw en speelde toen een belangrijke rol in de streek. Dit duurde, ondanks bij gevechten tegen Siena aangebrachte schade, tot de 16e eeuw. Bij een restauratie tussen de twee wereldoorlogen is de kerk tot de oude Romaanse staat teruggebracht. De toevoeging “Lamula” komt van een legende. Een muilezel met een standbeeld van de Madonna zou op de plek waar nu de kerk staat geknield hebben om aan te geven dat deze hier gebouwd moest worden. De knieafdrukken zijn, zegt men, nog zichtbaar.

Palazzo Pastorelli

De tuin van het Palazzo Pastorelli is tegenwoordig een publiek park met de naam Parco del Pero.

Stadspoorten en stadsmuur

De twee stadspoorten in de oude muren van Arcidosso staan nog overeind. Dit zijn de Porta di Castello en de Porta di Mezzo, met de Torre dell’Orologio.

Rocca Aldobrandesca

Het meest opvallende gebouw is echter de Rocca Aldobrandesca, een rond het jaar 860 door de familie Aldobrandeschi gebouwd kasteel. Bij de bouw heeft men gebruik gemaakt van een al bestaande Lombardische constructie. De Torre Maestra wordt bekroond door door blinde bogen ondersteunde kantelen.

Natuurschoon

Arcidosso is op een uitloper van de Monte Amiata, in een afgelegen gebied met veel natuurschoon, gebouwd. De streek wordt gekenmerkt door bossen met kastanjebomen en beuken.

Het bekendste natuurgebied is het Parco Faunistico del Monte Amiata. Het is hier mogelijk wilde dieren als herten, reeën, moeflons, gemzen en wolven in het wild te zien.

Andere natuurreservaten zijn het Poggio all’Olmo Reservaat en het Monte Labbro Reservaat. De Grotta di Merlino

Tibetaanse Tempel

De Gompa di Merigar West is een Tibetaanse tempel die in de 80’er jaren door Chögyal Namkhai Norbu gesticht is. Hij nam een grondgebied van ongeveer 50 hectare in bezit en begon een gar, waar de Dzogchen filosofie onderwezen werd. In 1990 kwam hier een grote tempel bij, die gompa genoemd wordt. Bij de inzegening van dit achthoekige gebouw was zelfs de Dalai Lama aanwezig.

Evenementen

Elk jaar in Juni wordt de Fiera di Sant’Antonio gehouden. In augustus is er een paardenren.

Met de Auto/Openbaar Vervoer

Arcidosso
Arcidosso

Met de auto: Vanuit Grosseto volgt U eerst de SS223/E37 in de richting Siena. Vanaf Paganico volgt U de SS64 naar Uw bestemming. De afstand is ongeveer 56km. Vanuit Rome kunt U langs de kust rijden tot Grosseto en dan de voorgaande aanwijzingen volgen of eerst over de A1 naar het noorden en dan de afslag Orte nemen en verder rijden tot Viterbo. Vanaf hier volgt U de SR2 tot Torrente Formone, waar U de SP113 neemt, gevolgd door de SP18D, de SP65, de SP129, de SP107, de SP111 en uiteindelijk vanaf Casidore de SS323.

Openbaar vervoer: De maatschappij Tiemme verzorgt een directe busverbinding vanuit Grosseto. De reistijd ligt tussen de 85 en de 98 minuten.

Arcidosso

Deelgemeentes

Acquaforte, Bagnoli, Benedettini, Capannelle, Cappuccini, Casa del Prete, Casacce, Case d’Orifile, Case Nuove, Case Rosse, Corniolo, Fornaci, Giunco di Sopra, Giunco di Sotto, Grappolini-Oguardio, Le Macchie, Montelaterone, Pergole, Piane del Maturo, Pino, Rondinelli, Salaiola, San Lorenzo, Serra, Stribugliano, Zancona.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email