Arco Clementino Ancona

De Arco Clementino is een neo-klassieke boog in Ancona. Het is een van de vele bouwwerken in de stad die door de van oorsprong Nederlandse architect Vanvitelli ontworpen zijn. Het standbeeld van Paus Clemens XII dat op de boog had moeten staan werd uiteindelijk op het Piazza del Plebiscito geplaatst.

Arco Clementino Ancona

Adres, openingstijden en toegangsprijs

De boog staat in de open lucht en kan op elk moment van de dag gratis bezichtigd worden.

Geschiedenis en beschrijving

Arco Clementino Ancona
Arco Clementino

De Arco Clementino is in 1735 gebouwd voor de man naar wie hij genoemd is, Paus Clemens XII, de man die ervoor gezorgd had dat de noordelijke pier aangelegd werd.

De architect was Vanvitelli, wiens vader uit Nederland kwam, en eigenlijk Van Wittel heette. Volgens zijn oorspronkelijke project had er eigenlijk een standbeeld van de paus bovenop de boog moeten staan, maar dit zou uiteindelijk op het Piazza del Plebiscito terecht komen omdat het bovenste deel niet afgemaakt zou worden.

Uitendelijk zou Paus Benedictus XIV de architect Marchionni de opdracht geven het werk af te maken. Marchionni zou ook de pier voltooien.

De in een neo-klassieke stijl gebouwde Arco Clementino is, net als de nabijgelegen Arco di Traiano, gemaakt van de (lijm-)steensoort die Pietra d’Istria genoemd wordt en ook erg veel in Venetië gebruikt werd.

De naar de zee gekeerde zijde van de boog is rijkelijk versierd, terwijl de zijde die naar de stad gekeerd is van eenvoudige baksteen gemaakt is.

Arco Clementino, Ancona

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *