Arezzo

De heuvelstad Arezzo is een van de rijkste steden van Toscane en de hoofdstad van de gelijknamige provincie. De stad kent een aantal schitterende Romaneske en Gotische kerken. De belangrijkste hiervan bevinden zich rond het centrale plein van de stad, Piazza Grande.

Alles over Arezzo

Toeristeninformatie

VVV: Het VVV van Arezzo heet: Centro di Accoglienza Turistica Benvenuti ad Arezzo en er zijn twee kantoren: Palazzo Comunale, Piazza della Libertà, 1 (Tel 0575401945) en Piazza della Repubblica, 28 (Tel 057526850). Ze zijn de hele week geopend. Maandag tot vrijdag: 10.00 – 13.00 e 14.00 – 19.00; zeterdag, zondag en feestdagen: 10.00 – 19.00.

Met de Auto/Openbaar Vervoer

Piazza Grande Arezzo
Het Piazza Grande is het centrale plein van de stad.

De stad ligt op ongeveer 180 kilometer ten noorden van Rome en op zo’n 60 kilometer ten zuidoosten van Florence.

Met de auto uit Rome: Neem de E35 in noordelijke richting. Vanaf Monte San Salvino vervolgt U Uw weg op E78 of de SS73. Met de auto uit Florence: Neem de E35 naar het zuiden. Bij Ponticino neemt U de SR69 naar Arezzo.

Openbaar vervoer uit Rome: Zowel vanaf Roma Termini als vanaf Roma Tiburtina is eer een directe treinverbinding. Openbaar vervoer uit Florence: Er is een regelmatige treinverbinding vanaf Firenze Santa Maria Novella.

Bezienswaardigheden

Het centrale plein van de stad is het Piazza Grande en het is rond dit plein dat de belangrijkste toeristische attracties van de stad te vinden zijn. Belangrijke kerken zijn de San Francesco Basiliek, de Santa Maria della Pieve en de Kathedraal. Andere hoogtepunten zijn het Casa del Vasari, dat door de schilder zelf van fresco’s voorzien is en het Fortezza Medicea. Het mooiste park is het Prato, dat meteen naast dit kasteel ligt. De Chimera Fontein dichtbij het station is een kopie van een beroemd Etruskisch origineel.

Geschiedenis

Arezzo is al sinds de prehistorie bewoond. In de Etruskische tijd waren er nederzettingen en de naam is dan ook afkomstig van het Etruskische Arretium, dat rond een fort ontstaan was. Het huidige Arezzo stamt uit de Romeinse tijd. De stad werd gebouwd langs de Cassia Vetus herenweg die Rome met de Apennijnen verbond. In de middeleeuwen werd het eerst een stadstaat, maar werd later ondergeschikt aan Florence. Dit zou het tot de Italiaanse éénwording ook blijven. Na beschadigingen door bombardementen in de tweede wereldoorlog zijn verschillende middeleeuwse straatjes tot brede stegen omgevord. Lees verder voor een beknopte geschiedenis van Arezzo.

Evenementen

De Giostra del Saracino is een steekspel dat twee keer per jaar gehouden wordt. Op de laatste zondag van Juni en de eerste zondag van September nemen de wijken van de stad het tegen elkaar op.

De antiekmarkt (Mercato dell’Antiquariato) wordt beschouwd als een van de beste van het land.

Arezzo staat ook bekend vanwege de goudbewerking. Het is dan ook geen toeval dat hier van 19 tot 22 Juni 2020 een grote sieradenexpositie plaats zal vinden. Het evenement heeft de titel OroArezzo gekregen.

Weetjes

Het is in de 11e eeuw dat de stad voor het eerst in wijken ingedeeld werd. De namen van de wijken van Arezzo zijn alle afkomstig van de poorten in de stadsmuren. Dit is nu nog steeds zo al zijn de namen wel veranderd.

De beroemdste inwoners van de stad uit het verleden zijn de dichter Petrarca en de schrijver/kunstenaar Vasari. Guido d’Arezzo was een Benedictijner monnik die als grondlegger van de muzieknotatie beschouwd wordt. In de 16e eeuw schreef Pietro Aretino zowel geestelijke liederen als pornografische gedichten. Maecenas gaf zijn naam, ook in het Nederlands, aan kunstbeschermers.

Arezzo, Toscane, Italië

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

RSS
Follow by Email