Forte Malatesta Ascoli Piceno

Het Forte Malatesta bevindt zich aan de oever van de Castellano rivier in Ascoli Piceno, bij een oude Romeinse brug die bekend staat als Ponte di Cecco. Tegenwoordig zetelt er een museum.

Weetjes Forte Malatesta Ascoli Piceno

Op de plek waar het Forte Malatesta zich bevindt stond ook in de Romeinse tijd al een bolwerk ter bescherming van de brug en dus de oostelijke toegang tot de stad.

In de loop der eeuwen werd dit bolwerk een aantal malen verwoest en weer opnieuw opgebouwd. Met name de Longobarden hadden het geheel afgebroken.

In 1349 werd het verbouwd en verterkt door Galeotto Malatesta, een Ascolaanse legeraanvoerder tijdens de oorlog tegen het nabijgelegen Fermo. Het werd toen nog Fortezza Minore (“Kleiner Fort”) of Rocchetta (“Fortje”) genoemd, o het te onderscheiden van het eveneens door Malatesta gebouwde Fortezza Pia.

Nadat het opnieuw met de grond gelijk gemaakt was, werd er aan het begin van de 16e eeuw op de plek een kerk gebouwd. Van deze Santa Maria del Lago Kerk zijn nog enige ruïnes te zien.

In 1543 construeerde Antonio da San Gallo il Giovane in opdracht van Paus Paulus III Farnese een nieuw, stervormig, fort.

Vanaf 1828 tot 1978 werd het gebruikt als gevangenis en tegenwoordig is er een museum in gehuisvestigd, waar men de vondsten uit de vroeg-Middeleeuwse necropolis van Casteltrosino tentoonstelt.

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email