Sant’Emidio Kathedraal Ascoli Piceno

De Sant’Emidio Kathedraal bevindt zich in het centrum van Ascoli Piceno en is één van de belangrijkste toeristische attrakties van de stad.

Weetjes Sant’Emidio Kathedraal Ascoli Piceno

Adres, Openingstijden en Toegangsprijs

Het adres van de Duomo di Ascoli Piceno is Piazza Arringo, 10 – Ascoli Piceno (tel. +39 0736259901). Openingstijden: 08.00 tot 12.00 en 16.00 tot 20.00 uur. Toegangsprijs: Gratis.

Weetjes Sant’Emidio Kathedraal

Sant'Emidio Kathedraal Ascoli Piceno
De Sant’Emidio Kathedraaòl met het Baptisterium links op de foto

De Sant’Emidio Kathedraal bevindt zich op de plek waar ooit een Romeins publiek gebouw stond. De kerk bestond al in de vroeg-Christelijke tijd, maar is gedurende de 11e en 12e eeuw compleet verbouwd.

De koepel, de crypte en de twee torens aan de voorzijde stammen uit deze tijd.

Vanaf 1482 werd de basiliek steeds verder veranderd. De twee zij-schepen en de centrale apsis werden in dat jaar toegevoegd en tussen 1529 en 1539 werden de twee torens in een nieuwe, verder vooruitstekende façade geïncorporeerd. De architekt Cola d’Amatrice baseerde zijn ontwerp hiervoor op dat van de Romeinse triomfbogen.

Aangezien er veel verbouwingen plaats hebben gevonden is de struktuur niet erg homogeen. De huidige aanblik van de Dom is het resultaat van de 16e eeuwse toevoeging van de twee zij-schepen aan het al bestaande middenschip. In die tijd werd ook de apsis vergroot.

De schepen worden door vier grote Korinthische zuilen van elkaar gescheiden.

Boven de hoofdingang bevindt zich een balustrade uit de 16e eeuw.

De zij-ingang heet Porta della Musa en stamt uit de late Renaissance. De naam van de deur is te wijten aan een Latijnse inscriptie in het dwarsschip, die verwijst naar een groep dichters in de 11e eeuw, die beweerden dat de Dom gebouwd op de ruïnes van een aan de Muse gewijde tempel.

Bezienswaardigheden

  • De crypte onder de kerk is gemaakt toen de stoffelijke resten van de Heilige Emidio verhuisd werden.
  • Sant’Egidio zelf ligt begraven in de 4e eeuwse Romeinse sarcofaag die als altaar gebruikt wordt. De marmeren beeldengroep achter de sarcofaag is van Lazzaro Giosafatti (1728-1730).
  • Binnen de kathedraal is een zilveren standbeeld van Sant’Emidio te zien, dat door de lokale kunstenaar Pietro Vanini is gemaakt.
  • De neo-klassieke Santissimo Saramento Kapel is in 1838 gebouwd. De poliptiek is van de hand van Crivelli (1473). Het zilveren antependium stamt uit de 15e eeuw.
  • Cesare Mariani schilderde de fresco’s op de koepel en de gewelven van het middenschip (1884-1894).
  • Het houten koor in de apsis stamt uit de 15e eeuw.
  • Giuseppe Sacconi ontwierp het ciborium (eind 19e eeuw).

Top 10 Bezienswaardigheden Ascoli Piceno

 

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

RSS
Follow by Email